Bond tegen het Vloeken


Opnieuw meer grove taal op Nederlandse buis

De taal op de Nederlandse buis verruwt jaarlijks. In 2006 waren ongeveer 112.000 vloeken, scheldwoorden en verwensingen te beluisteren op de Nederlandse tv, een toename van circa 13 procent. Dat blijkt uit de Vloekmonitor, een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van de Bond tegen het vloeken heeft uitgevoerd.

De Bond tegen het vloeken biedt omroepen het onderzoeksrapport aan als eye-opener en dringt aan op een inzet voor respectvolle taal op de buis.

Jaarlijks grover

Ten opzichte van 2003, het jaar waarin de Vloekmonitor voor het eerst werd uitgevoerd, is het gemiddelde aantal grove taaluitingen per week op Nederlandse tv-zenders toegenomen met een derde (van 1617 naar 2148 woorden per week).

Verdeling vloeken en andere grove taal

Deze en voorgaande Vloekmonitoren wijzen uit dat ongeveer twee derde van de grove taal bestaat uit schutting- of scheldwoorden en ongeveer een vijfde uit vloeken (gedefinieerd als het misbruik van de naam van God of Jezus).

Commerciëlen weer aan kop

Het meest opvallende resultaat in 2006 is dat het aantal grove woorden op vrijwel alle commerciële zenders ten opzichte van 2005 is toegenomen. Hierdoor keert het tij weer en hebben de commerciëlen een hogere totaalscore dan de publieken.

Omroepen

BNN is steevast de omroep met gemiddeld veruit de meeste grove taaluitingen per uur (6,7 in 2006). VARA (4,3) neemt de tweede plaats in en VPRO zakt naar een derde plaats (3,3). Veronica (3,5) voert opnieuw de lijst van de commerciëlen aan, gevolgd door MTV die de score verdubbeld heeft ten opzichte van het voorgaande jaar (van 1,2 naar 2,4). Programmas van de NCRV, NOS, TELEAC/NOT en EO tellen gemiddeld de minste grove taaluitingen per uur (minder dan 0,7).

Wanneer we kijken naar het gemiddeld aantal vloeken per uur, is opvallend dat op Talpa/Tien ongeveer vier keer minder wordt gevloekt (van 2,3 naar 0,6) en ook RTL 7 een stuk lager scoort dan vorig jaar (van 1,1 naar 0,2). Op zowel de publieke als de commerciële zenders wordt gemiddeld 0,3 keer per uur gevloekt.

Programmas

In de lijst met programmas waarin het meest gevloekt wordt, staat het programma Jensen (RTL 5) met ruime voorsprong op nr. 1. Dan volgen resp. Wakker worden met Valerio (TMF), Lotte (Talpa/Tien), Wildboyz (MTV) en Gamekings (TMF).


---

___________

Het complete onderzoeksrapport komt eind deze morgen (7-05) onder Downloads op de site van de Bond tegen het vloeken, www.bondtegenvloeken.nl . Graag geven wij u meer info. U kunt contact opnemen met Peter Smit (voorlichter) of Rijk van de Poll (directeur), tel: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl

© Bond tegen het vloeken