Persberichten stad Utrecht, 11.25 uur

Utrecht, 07-05-2007

Heling

UTRECHT In de vroege ochtend van maandag 7 mei werden twee verdachten aangehouden. Eén voor de verkoop en één voor de aankoop van een fiets.

Rond 02.45 uur zag een getuige dat een man op de Oudegracht aan kwam fietsen en enkele mensen een fiets te koop aanbood. Eén van de passanten ging op het aanbod in. De getuige belde de politie.

Aan de hand van de signalementen keken agenten naar hen uit. De verkoper, een 39-jarige Utrechter, werd op de Oudegracht aangehouden. De koper, een 28-jarige man uit Utrecht, werd op de Smeebrug in de kraag gevat. De fiets werd in beslag genomen. Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Vernieling

UTRECHT Op zondagavond 6 mei vernielde een automobilist een fiets.

Rond 19.15 uur bevonden twee 14-jarige jongens uit Utrecht zich op de Plantage. Beiden waren op de fiets. Plotseling stopte een auto naast hen en stapte een man uit. Hij zei dat zij hem in de weg reden, maar beide fietsers waren zich van geen kwaad bewust. De automobilist probeerde één van hen te slaan, maar miste. Vervolgens rende de jongen weg, met achterlating van zijn fiets. De automobilist ging achter hem aan, maar gaf de achtervolging al gauw op.

De man liep terug naar de fiets, pakte deze op en gooide hem hard op straat. Daardoor raakte het achterwiel beschadigd. Vervolgens reed de automobilist weg. De 14-jarige jongen deed aangifte van vernieling. De politie stelt een onderzoek in.

Fietser gewond

DE MEERN Een 35-jarige fietser uit Vleuten zag zondagmiddag een wegversmalling over het hoofd en raakte gewond.

Kort voor zes uur in de middag reed de Vleutenaar over de Rijksstraatweg en ging onder het viaduct naar Leidsche Rijn door. Hij zag de wegversmalling te laat, raakte die en kwam met zijn rug op de stoeprand terecht. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Graffiti

UTRECHT Op zondagmiddag 6 mei werden vier graffitispuiters aangehouden.

Rond 17.15 uur zag een getuige dat vier jongens op de Demkaweg graffiti op het viaduct aan het spuiten waren. Agenten gingen ter plaatse en troffen het viertal aan. Zij hadden duidelijk een kwaad geweten, want alle vier zetten het op een lopen. Zij waren echter niet snel genoeg. De agenten wisten alle vier, Utrechtse jongens van 12, 13, 14 en 16 jaar oud, in hun kraag te vatten. Op het viaduct bleek op meerdere plaatsen verse verf te zijn aangebracht.

Bij het viaduct werd een verfspuitbus aangetroffen. Bij de fouillering van de verdachten werd bij één van hen een bonnetje van een bouwmarkt aangetroffen. Het viertal bleek vlak daarvoor twee verfspuitbussen te hebben gekocht.

Tegen de vier is proces-verbaal opgemaakt. De zaak wordt voor afhandeling middels een alternatieve straf overgedragen aan Bureau HALT.

Mishandeling

UTRECHT Een 19-jarige Utrechter deed op zondagmiddag 6 mei aangifte van een mishandeling die de nacht daarvoor plaatsvond.

Kort na middernacht zaten de Utrechter en een 15-jarige Utrechtse vriend van hem op een bankje aan de Jacob Cabeliaustraat. Zij zagen dat een groepje van ongeveer tien man naar hen toe kwam lopen. Eén van hen was een jongen waar de 15-jarige jongen eerder problemen mee had gehad. Die jongen liep naar de scooter van de 19-jarige en probeerde de contactsleutel te pakken; dat mislukte.

Het maatje van de 19-jarige Utrechter bleef op de scooter zitten, terwijl de 19-jarige man zelf naast hem stond. Meerdere jongelui uit de groep probeerden de scooter te pakken, waarbij die omviel. De 19-jarige man pakte de scooter op en kreeg plotseling met een stok een klap op zijn hoofd van de jongen waar hij al eerder problemen mee had gehad. Vervolgens stopte een passant. Hij schold het groepje de huid vol en liet het tweetal op hun scooter veilig wegrijden.

Het slachtoffer liep letsel boven zijn oog op. Hij deed aangifte van mishandeling. De politie stelt een onderzoek in.

Inbreker

UTRECHT In de vroege ochtend van zondag 6 mei werd een man aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak.

Rond 07.20 uur kreeg de politie dat een verdachte in een tuin bij de achterdeur van een woning aan de Cervanteslaan stond en kennelijk aan het inbreken was. Agenten gingen ter plaatse en zagen de verdachte wegrennen. Op de Dickenslaan raakte de verdachte uit het zicht, waarop de omgeving werd afgezet. Enkele minuten later zag een agent de verdachte op de Calderonlaan rennen. De vluchtende verdachte, een 16-jarige Amersfoorter, werd aangehouden.

Hij was inderdaad druk met een inbraak bezig geweest: een bovenlicht was opengebroken. Tevens werd de fiets van de verdachte aangetroffen. Deze werd in beslag genomen. De Amersfoorter is in het politiebureau ingesloten.