Belgische Federale Overheid


07-05-2007

Openbaar vervoer voor woon-werkverkeer

Definitief gratis voor de federale personeelsleden

Sedert 1 januari 2007 is het woon-werkverkeer met het openbaar vervoer gratis voor federale personeelsleden. Volgens de huidige reglementering verstrijkt deze maatregel echter op 31 december 2007.

Om dit systeem definitief te regelen heeft de Ministerraad op 20 april 2007 een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat (met uitzondering van artikel 15) het koninklijk besluit van 3 september 2000 tot regeling van de tegemoetkoming van de Staat en van sommige openbare instellingen in de vervoerskosten van de federale personeelsleden opheft.

De sterke vereenvoudiging van het systeem heeft het mogelijk gemaakt om de reglementering in het nieuwe ontwerp in een compactere vorm op te nemen waarbij als norm geldt dat alle federale personeelsleden recht hebben op gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, maar dat de overheid dit moet realiseren op de meest voordelige wijze voor de Schatkist.

De oorspronkelijke bedoeling van het gratis openbaar vervoer was om zoveel mogelijk ambtenaren ertoe aan te zetten het openbaar vervoer te gebruiken om de wegen te ontlasten en een gunstig effect op ons leefmilieu te verwezenlijken.

Over het ontwerp werd onderhandeld in comité B. Het is nu ter ondertekening aan de Koning voorgelegd.