Gemeente Heerlen

Aad de Haas

erotiek en fantastische vertellingen

HEERLEN, 20070507 -- Gelijktijdig met de zomertentoonstelling Something to write HOME about, presenteert de Stadsgalerij Heerlen van donderdag 7 juni tot en met zondag 12 augustus de kleine deeltentoonstelling Aad de Haas | Erotiek en fantastische vertellingen.


Na het overlijden van Aad de Haas, in maart 1972, werd in zijn atelier een groot aantal niet eerder geëxposeerde werken aangetroffen.
Veel van deze late, kleine schilderijen hebben expliciet erotische taferelen als onder-werp en tonen het seksuele spel zonder schroom. Soms met een agressieve ondertoon, soms spottend, maar vaak ook zijn het uitdrukkingen van liefdevolle of frivole ontmoetingen tussen man en vrouw. Andere werkjes verbeelden surreële, fantastische voorstellingen met een erotische ondertoon.

De aanleiding voor deze laatste schilderijen is niet altijd even gemakkelijk te achterhalen.
Erotiek is een onderwerp dat vele kunstenaars door de eeuwen heen heeft beziggehouden en ook voor Aad de Haas is het een belangrijk thema geweest.
In zijn oeuvre is een duidelijke ontwikkeling te onderkennen. In het vroegere werk is de erotiek vaak nog verscholen in religieuze thema's, zoals zondebesef en verleiding. Vervolgens ligt het accent op een meer gekwelde vorm van erotiek. In de laatste fase van zijn leven tot slot, is De Haas' schilderkunst vrij van de religieuze invloed en brengt hij de erotiek tot uitdrukking door een vrijmoedige, maar liefdevolle benadering van de lichamelijke liefde.
De belangstelling van De Haas voor de mysterieuze en macabere verhalen van de Amerikaanse schrijvers Edgar Allen Poe en Ambrose Bierce kan in verband worden gebracht met de werkjes die de meer surreële voorstellingen tot onderwerp hebben.

Het kleurgebruik is in deze laatste fantasievolle paneeltjes steeds rijker geworden en ook de verfhuid heeft De Haas' volle aandacht. Doordat hij de verf na droging met puimsteen bewerkte, ontstond vaak een wat korrelige structuur. De contouren verzachten, soms is er sprake van een krijtachtige matheid en de onderliggende kleuren schemeren prachtig door.

Publicatie
Bij deze kleine tentoonstelling verschijnt een kleine, geïllustreerde publicatie waarin de achter-grond van het thema erotiek in het werk van Aad de Haas belicht wordt.

Rondleidingen
Het museum organiseert op aanvraag rondleidingen, eventueel in de vorm van een arrangement met koffie of lunch.
Voor meer informatie: 045 5772210 of www.stadsgalerijheerlen.nl



Ingezonden persbericht