Nederlanders dol op nasi en bami
07.05.2007 / 13:43 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Exprtease
Exprtease
- PERSBERICHT -
Rotterdam, 6 mei 2007
NEDERLANDERS DOL OP NASI EN BAMI
Oosterse gerechten volledig ingeburgerd in Nederlandse keuken
Conimex bestaat dit jaar 75 jaar. Reden om te onderzoeken hoe het is gesteld met de
Oosterse keuken in Nederland. Uit onderzoek van TNS/NIPO blijkt dat meer dan de helft van
de Nederlanders regelmatig een Oosterse maaltijd kookt. Nasi- en bamigerechten zijn
daarbij nog altijd dé grote favoriet. Een op de 3 Nederlanders kookt in ieder
geval één keer per week Oosters. Met name het gebruik van kruiden en
specerijen is een reden om te kiezen voor een Oosterse maaltijd. De Nederlander leert
vooral Oosters koken via de instructie op een maaltijdpakje, uit het kookboek en
natuurlijk van moeder. Bij de bereiding van de Oosterse maaltijden zijn ketjap en sambal
de meest gebruikte smaakversterkers en vooral mannen houden van een lekker pittig
gerecht. Zij kunnen ook beter tegen pittig eten dan vrouwen.
Het begon allemaal in een koetshuis
Het merk Conimex ontstond in 1932 vanuit het koetshuis van notaris Schouten in Baarn. Het
bedrijf richtte zich in die tijd met name op de import van buitenlandse specerijen. Al
voor de Tweede Wereldoorlog werd het assortiment uitgebreid met diverse
rijsttafelproducten. De fabricage van de producten werd in eigen hand genomen en zo
ontstond er een fabriek in Baarn. Sambal Oelek en gebakken Sambal waren de eerste
producten uit eigen fabriek. Er waren in die tijd maar liefst 16 verschillende soorten
sambal van Conimex. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vraag naar de producten van Conimex
alleen maar groter. Gerepatrieerde groepen mensen uit voormalig Nederlands- Indië en
migranten zorgden voor de toenemende vraag. Daarnaast heeft Conimex zich vanaf het begin
(eind jaren dertig) toegelegd op goede voorlichting richting de Nederlandse consument
over het bereiden van Oosterse maaltijden.
60 miljoen Conimex producten per jaar
Tot op de dag van vandaag worden veel grondstoffen rechtstreeks geïmporteerd vanuit
landen in het Verre Oosten zoals Indonesië, Thailand en de Filippijnen. Anno 2007
verkoopt Conimex bijna 60.000.000 producten per jaar. Er worden op jaarbasis meer dan
3.000.000 flessen ketjap verkocht en bijna 2.500.000 potten sambal. De nasi en bami van
Conimex zijn veruit de populairste Oosterse gerechten.
Bij een feest horen bijzondere nieuwe producten
Ter ere van het 75 jarig bestaan introduceert Conimex een tweetal nieuwe producten: Ketjap
Gold en het kookboek De Oosterse keuken thuis.
Ketjap Gold is een speciale ketjap manis op basis van dubbel gefermenteerde sojabonen. Dit
geeft de ketjap een krachtige, verfijnde smaak. Deze nieuwe Ketjap Gold is verkrijgbaar
vanaf heden voor een adviesprijs van 1,79 euro.
Daarnaast komt Conimex met een kookboek 75 jaar de Oosterse keuken thuis. Dit jubileum
kookboek combineert 75 heerlijke, gemakkelijke recepten met leuke weetjes en
achtergrondinformatie. Naast Oosterse klassiekers als nasi goreng vind je ook
inspirerende nieuwe gerechten zoals gewokte biefstuk teriyaki en five-spice noedelsoep.
Het kookboek is gratis mee te nemen bij aankoop van 4 Conimex producten, en ligt bij de
meeste supermarkten.
- EINDE BERICHT -
Voor meer informatie (