Radboud Universiteit Nijmegen


Nieuwe visie op beïnvloeding verslavingsgedrag

Verslaving heeft meer te maken met automatische, onwillekeurige en onbewuste processen dan met bewuste rationele afwegingen. En als je die processen kunt beïnvloeden, dan biedt dat ook nieuwe mogelijkheden voor preventie en behandeling. Reinout Wiers, bijzonder hoogleraar Experimenteel Psychologisch Onderzoek naar Verslaving bij Jeugdigen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ontwikkelde een nieuwe visie op het ontstaan van verslaving en verslavingsgedrag. Slaaf van het onbewuste heet zijn zojuist verschenen boek.

Waarom gebruiken mensen verslavende middelen terwijl ze weten dat het slecht voor ze is? Tot voor kort gingen velen er van uit dat mensen ook bij verslavingsgedrag voor- en nadelen afwegen. Verslavingsgedrag is juist beter te begrijpen als irrationeel gedrag, meent Wiers en schreef er een boek over. Het boek Slaaf van het onbewuste is een populairwetenschappelijk boek dat als uitgangspunt de oratie heeft die Wiers in 2006 uitsprak bij zijn aantreden als hoogleraar aan de Radboud Universiteit.

Hett idee dat verslaving te maken heeft met onbewuste processen is niet geheel nieuw. Wel nieuw is dat die processen tegenwoordig ook gemeten kunnen worden met behulp van allerlei computertaakjes. Dit gebeurt nu nog in het psychologisch laboratorium, maar later dit jaar kan het via internet.
De bekendste en ook meest gebruikte manier om automatische, onwillekeurige en onbewuste processen te meten is met de Impliciete Associatie Test (IAT). Dat is een categorisatietaak waarbij de deelnemer zo snel mogelijk woorden of plaatjes moet categoriseren in twee categorieën. Uit eerder onderzoek van Wiers en collega's bleek dat zware drinkers - anders dan lichte drinkers - alcohol automatisch met opwinding associëren. Ook zijn er taken ontwikkeld om te meten hoe de aandacht gevangen wordt door verslavingsgerelateerde stimuli en hoe deze onbewust een automatische reactie oproepen: een automatische neiging om bijvoorbeeld voor bier en niet voor fris te kiezen. Zwaar drinkende jongeren vertonen automatisch een voorkeur voor alcoholplaatjes en niet voor andere plaatjes. Een vergelijkbaar effect werd niet gevonden bij lichte drinkers.

Wiers heeft een interactief programma ontwikkeld om die automatische processen te beïnvloeden. Daarmee is volop geëxperimenteerd. Zo werd met een retrainingsprogramma zowel de automatische aandacht voor alcoholplaatjes afgeleerd bij zware drinkers, alsook hun automatische voorkeuren bij dergelijke plaatjes.
Wiers: 'Het is de vraag in hoeverre deze veranderingen ook stand houden na verloop van tijd, of ze het gedrag ook blijvend beïnvloeden en jongeren daadwerkelijk kunnen helpen hun verslavingsgedrag te overwinnen. Mogelijk leidt deze lijn van onderzoek tot een geheel nieuw soort behandeling: naast 'pillen' of 'praten' kan een verslaafde in de toekomst de automatische processen bij verslavingsgedrag opnieuw trainen.'
Deze zomer start een onderzoek gericht op jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Een neutrale groep jongeren en een groep zware drinkers worden daarin met elkaar vergeleken.

Reinout Wiers studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op onderzoek naar risicofactoren voor verslaving (beide cum laude). Hij kreeg in 2002 de NWO-VIDI subsidie voor zijn onderzoek naar impliciete processen bij verslaving. Sinds 1 januari is hij bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Experimenteel Psychologisch Onderzoek naar Verslaving bij Jeugdigen. De leerstoel is ondergebracht in het Behavioural Science Institute. Wiers is verder als universitair hoofddocent verbonden aan de Universiteit Maastricht.

Slaaf van het onbewuste, Reinout Wiers, uitg. Bert Bakker, 224 blz., prijs 16,95 euro, ISBN 90-35130847