Programma Elektronische Provincies


Uitstel voor digitalisering ruimtelijke plannen (07 mei 2007)

Gemeenten en provincies krijgen langer de tijd om hun ruimtelijke plannen digitaal vast te leggen.Oorspronkelijk zou dit op 1 januari 2008 geregeld moeten zijn, gelijk met de invoering van de Wet ruimtelijke ordening (Wro).

Inmiddels is duidelijk dat dit niet haalbaar is. De nieuwe ingangsdatum is vastgesteld op 1 juli 2008. Belangrijkste reden voor het uitstel is dat er nog geen ministeriële regeling is gemaakt, waarin is vastgelegd aan welke normen de digitale ruimtelijke plannen moeten voldoen. Binnen het ministerie van VROM wordt nog druk gewerkt aan het ontwikkelen van standaarden. Die moeten leiden tot uniformiteit in de digitale ruimtelijke plannen, zodat overheden die onderling probleemloos kunnen uitwisselen. Het kabinet stelde eerder deze maand het eerste concept vast van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Hierin wordt een praktische uitwerking gegeven van een aantal onderdelen van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), die per 1 januari 2008 van kracht wordt.

Een belangrijk deel van het Bro - waar de Tweede Kamer zich dus nog over moet uitspreken - is gewijd aan de digitalisering van de ruimtelijke plannen. Deze moeten voortaan elektronisch worden vastgesteld én beschikbaar zijn voor iedereen. Het kabinet ziet dit als een belangrijke manier om de toegankelijkheid van deze plannen voor burgers te vergroten. Bovendien kunnen overheden daardoor onderling veel gemakkelijker informatie uitwisselen. Bedoeling is dat de verschillende overheden (ministerie van VROM, gemeenten en provincies) een webadres benoemen waarop de plannen, inclusief de daarbij behorende stukken, door iedereen kunnen worden bekeken.

Meer hierover in Binnenlands Bestuur 18 van 4 mei 2007