Partij van de Arbeid

Brieven van Stuuf Wiardi Beckman

07-05-2007 02:51

Toen Marinus van der Goes van Naters overleed, bevond zich op de zolder van zijn huis een doosje met brieven van zijn jeugdvriend Stuuf Wiardi Beckman. Het werd gelukkig gered door een oplettend familielid van Van der Goes. Mireille Berman en Marijke Halbertsma-Wiardi Beckman, beiden historica, hebben zich over de brieven ontfermd en deze in een boek gebundeld.

De vriendschap tussen de twee jongens begon op het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen in de roerige maand november van 1918. De revolutionaire geest die over Europa woei bezocht ook Nederland. Troelstra riep de arbeiders op hun lot in eigen hand te nemen; zijn revolutiepoging smoorde in de tegenstand van de gevestigde politieke machten en in de weerstand in zijn eigen SDAP.

Op het gymnasium in Nijmegen sprak de 14-jarige Stuuf Wiardi Beckman zijn mede-scholieren toe, geïnspireerd door Troelstras optreden. Tot de toehoorders behoorde de drie jaar oudere Dup van der Goes van Naters. De twee raakten intens bevriend en zouden in de jaren twintig en dertig beiden een belangrijke rol spelen bij de vernieuwing van de SDAP, die in 1937 uitmondde in de aanvaarding van een nieuw beginselprogramma.

De correspondentie tussen Stuuf en Dup, waarvan alleen de brieven van Wiardi Beckman bewaard zijn gebleven, begon toen Van der Goes in 1919 naar Leiden vertrok om te gaan studeren. In de brieven, die de periode tot 1934 omvatten, schreven de vrienden over wat hen bezighield: het dagelijks leven, gevoelens en gedachten over zichzelf; hun vriendschap, hun docenten. Ze schreven ook over hun toekomstplannen en het socialisme, over hun weg binnen de SDAP. Ze probeerden theorieën uit, zochten naar een moraal, een levenshouding, en ze oefenden zich in het schrijven.

De brieven bieden een fascinerend beeld van de belevingswereld van ethische socialisten uit die tijd, die uit rechtvaardigheidsgevoel de zijde van de klassenbewuste arbeiders hadden gekozen, ook al hadden ze er nog nooit een in levende lijve ontmoet. Tegelijkertijd biedt dit boek een fraaie illustratie van de ideologische strubbelingen van een partij in de overgang van revolutie naar reformisme.

De Wiardi Beckman Stichting geeft samen met Mets & Schilt de brieven van Wiardi Beckman uit. Zij zijn uitgebreid geannoteerd en van een inleiding voorzien door Mireille Berman en Marijke Halbertsma-Wiardi Beckman. Het boek verschijnt medio juni.en zal in de boekwinkel 25,- gaan kosten. De Wiardi Beckman Stichting biedt het voor leden van de Partij van de Arbeid bij voorintekening aan voor 20,-, inclusief verzendkosten. Leden kunnen het boek tot 25 mei via deze link bestellen.