Wageningen Universiteit

" nieuwe methodiek om âuitlogingâ uit verontreinigde materialen beter te kunnen voorspellen" Ir. J.J. Dijkstra : " Nieuwe methodiek om âuitlogingâ uit verontreinigde materialen beter te kunnen voorspellen"

8 mei 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. R.N.J. Comans (Milieugeochemie)
Co-Promotor: Prof.dr. W.H. van Riemsdijk (promotor)

Steeds vaker worden materialen zoals verontreinigde grond en assen van huisvuilverbranding hergebruikt als bouwstof, bijvoorbeeld in geluidswallen en wegfunderingen. Het milieurisico van deze materialen hangt af van de mate waarin verontreinigingen vrij kunnen komen door âuitlogingâ, d.w.z. de afgifte aan bijvoorbeeld regenwater. Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling van een nieuwe methodiek waarmee uitloogprocessen beter kunnen worden voorspeld dan toe nu toe mogelijk is. De methodiek maakt gebruik van rekenmodellen die zijn gebaseerd op de belangrijkste fundamentele chemische en fysische processen die uitloging veroorzaken, in combinatie met specifieke proeven voor het schatten van noodzakelijke modelparameters. Door deze fundamentele aanpak blijkt de methodiek niet alleen tot betere voorspellingen te leiden, maar ook tot een bredere toepasbaarheid voor materialen met zeer verschillende eigenschappen. De methodiek vindt zijn toepassing in bijvoorbeeld de kwaliteitsverbetering van afval- en reststoffen, maar ook in het ontwikkelen van realistische regelgeving voor veilig hergebruik van verontreinigde materialen als bouwstof.

Titel proefschrift: "A consistent geochemical modelling approach for leaching and reactive transport processes in contaminated materials"

Â




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie