Wageningen Universiteit

"watertransport in zinnia elegans snijbloemen: van xyleemontwikkeling tot bloemkwaliteit" De heer P. Twumasi : "Watertransport in Zinnia elegans snijbloemen: van xyleemontwikkeling tot bloemkwaliteit"

8 mei 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. O. van Kooten (Tuinbouwproductieketens)
Co-Promotor: Prof.dr. A.M.C. Emons (promotor), Dr. J.H.N. Schel, Dr.ir. W. van Ieperen

De lengte en diameter van xyleemvaten bepalen in belangrijke mate de weerstand voor watertransport door de stengel van een plant. De kwaliteit van snijbloemen, uitgedrukt in een lang â vaaslevenâ, wordt in belangrijke mate bepaald door het vermogen van stengels om een relatief lage weerstand voor watertransport en daardoor een positieve waterbalans te behouden. Het wereldwijde verlies aan waarde van snijbloemen, dat jaarlijks geleden wordt door vroegtijdige verwelking na de oogst loopt in de miljoenen dollars. Om de ontwikkeling van xyleemvaten in afhankelijkheid van omgevingsfactoren tijdens de productie van snijbloemen en de relatie met intern watertransport en âvaaslevenâ na de oogst beter te begrijpen, richt dit proefschrift zich op de cellulaire differentiatie van mesofyl cellen van Zinnia elegans tot de basiselementen van xyleemvaten, de zogeheten tracheaire elementen (TEâs). Nadruk hierbij ligt op de regulatie van de afmetingen ervan door droogtestress en remming van celdood. Het behandelt ook de regulatie van de afmetingen van complete xyleemvaten in snijbloemen van Zinnia elegans door waterstress en temperatuur. Door afname van de droogtestress en het verhinderen van celdood in de in vitro experimenten nam de grootte van de geproduceerde TEâs tot 300% toe, zij het met 24 uur vertraging in het differentiatieproces. Het percentage cellen dat differentieerde tot vatelement nam af. Een dergelijke grote anatomische wijziging betekent belangrijke aanpassingen in watertransport capaciteit. In de experimenten met gehele planten leidde droogtestress tot de vorming van meer en smallere xyleemvaten, hetgeen uiteindelijk resulteerde in snijbloemen met een langer vaasleven. Verhogen van de temperatuur tijdens de groei veroorzaakte een toename van zowel de totale vatlengte (een toename van 130% wanneer de temperatuur steeg van 17 tot 25 C) als van de gemiddelde lengte van de individuele TEâs in een xyleemvat (een toename van 20% tussen 17 en 25 C). Er was dus een grotere verandering in de totale vatlengte dan in de gemiddelde lengte van de individuele TEâs die tezamen één vat vormen. Dit maakt het al dan niet fuseren van individuele TEâs tot een belangrijke factor bij de bepaling van de lengte van xyleemvaten, onder invloed van temperatuur.

Titel proefschrift: "Hydraulic properties of Zinnia elegans: from cellular development in vitro to performance in planta "




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie