Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 07- 35a

Nijmegen, 13 april 2007.

Nieuw Huygensgebouw Radboud Universiteit Nijmegen symboliseert nieuw tijdperk:

Slagkracht om de komende decennia de grenzen van de kennis te verleggen

Het Huygensgebouw, het nieuwe onderkomen van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit wordt op dinsdag 8 mei officieel geopend. Het nieuwe huis van de Nijmeegse B-faculteit, die in 2007 ook haar vijftigste verjaardag viert, belichaamt een tijdperk waarin de natuurwetenschappen midden in de maatschappij staan. De opening gaat gepaard met een groot aantal activiteiten, waaronder een open dag voor het publiek op zaterdag 12 mei, een scholierenschrijfwedstrijd 'meet the professor' en het project ICT4kids, waarbij de faculteit geld inzamelt voor een ICT-project in Zuid-Afrika. Hare Majesteit de Koningin zal dinsdag 8 mei de openingshandeling verrichten. Ze zal het kunstwerk in de hal, de Slinger van Foucault, in beweging zetten.

Christiaan Huygens

Het Huygensgebouw, genoemd naar een van Nederlands grootste natuurkundigen Christiaan Huygens, is een opvallend, transparant en open gebouw. De grote glazen naar voren springende puien van het gebouw symboliseren de open relatie met de samenleving. Het nodigt uit tot ontmoeten. De acht vleugels geven de faculteit slagkracht om ook de komende decennia de grenzen van de kennis te verleggen. Door zijn bijzondere indeling zijn onderzoek en onderwijs optimaal verweven en schept het voorwaarden voor de samenwerking tussen studenten en docenten en tussen onderzoekers van de verschillende wetenschappelijke disciplines. Het gebouw is ontworpen door AGS architecten uit Heerlen. In het gebouw (totale kosten ca. 100 miljoen Euro) is voor 3,5 miljoen geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. De meest innovatieve toepassingen zijn de warmte-koude opslag en betonkernactivering. (Lees meer over de architectuur en de energiebesparende innovaties op www.ru.nl/persberichten)

Sterke positie Nijmeegse faculteit

De opening van het nieuwe ultramoderne hoofdgebouw van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica markeert de veranderde positie van de bètawetenschappen. De Nijmeegse faculteit is er sinds eind jaren negentig door onderwijsvernieuwingen in geslaagd de instroom van studenten te verdrievoudigen. Het onderzoek staat internationaal in hoog aanzien en heeft geleid tot tal van startende ondernemingen. De Radboud Universiteit heeft een klassieke, brede bètafaculteit: met biologie, natuurkunde, sterrenkunde, scheikunde, wiskunde en informatica zijn alle belangrijke onderzoeksrichtingen vertegenwoordigd. Het sterk fundamentele onderzoek legt de basis voor succesvolle samenwerking met vele nationale en internationale onderzoeksinstellingen en bedrijven. Uit het onderzoek zijn zo'n vijftig spin-off bedrijven goed voor rond de duizend arbeidsplaatsen, voortgekomen. De faculteit beschikt over zeer geavanceerde onderzoeksapparatuur, zoals bijvoorbeeld in het laboratorium voor hoge magneetvelden. Daardoor trekt de faculteit wetenschappelijke talenten en gastonderzoekers uit de hele wereld aan die samen met hun Radboudcollega's wetenschappelijke experimenten uitvoeren.

Snelst groeiend in Nederland

De Nijmeegse Bètafaculteit is de snelst groeiende van Nederland. In 2007 startten 400 eerstejaars. Ook het rendement van de Nijmeegse bètastudies is bovengemiddeld: in Nijmegen vallen minder studenten uit dan elders. Dit succes is te danken aan wat het 'Nijmeegse model' is gaan heten: een doordachte combinatie van langdurige werving van middelbare scholieren, programmavernieuwing, kleinschalig onderwijs, begeleiding van eerstejaars door docenten van middelbare scholen en een goede aansluiting tussen afstudeerfase en carrière. Behalve voor onderzoek kunnen studenten voor hun masterdiploma ook kiezen voor wetenschapscommunicatie, onderwijs en management. De B-faculteit van de Radboud Universiteit heeft vier onderwijsinstituten die elk een clusters Bacheloropleidingen: biowetenschappen, moleculaire wetenschappen, informatica, en natuur- wis- en sterrenkunde. Deze studies zijn bewust breed gehouden. In de masterfase die erop volgt gaat het juist om specialisatie. FNWI biedt de volgende masters: biologie, medische biologie en milieunatuurwetenschappen, scheikunde, natuurwetenschappen, moleculaire levenswetenschappen, bioinformatica, informatica, informatiekunde, wiskunde, natuurkunde, sterrekunde.

Onderzoek in Nijmegen

Het onderzoek is geclusterd in vier interdisciplinaire thematische onderzoeksinstituten: . IMM: het Institute for Molecules and Materials, dat zich richt op het ontwerpen en begrijpen van nieuwe, functionele materialen; . IWWR: Institute for Water and Wetland Research, dat zich richt op de interactie van leven en natte milieus; . ICIS: Institute for Computing and Information Science, dat zich richt op de ontwikkeling van solide, wiskundig bewezen goede en veilige software; . IMAPP: Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics, dat de abstracte wereld van het allergrootste (het heelal) en het allerkleinste (subatomair) verkent.

Een vijfde instituut, het Institute for Science, Innovation and Society, ISIS, verzorgt naast het onderzoek naar de rol van wetenschap in de samenleving ook het onderwijs op het gebied van educatie, communicatie en management.

Opvallend aan de Nijmeegse b-faculteit is de sterke focus op de ontwikkeling van onderzoeksmethoden en -apparatuur. Zo speelt de faculteit een voortrekkersrol op het gebied van Scanning Probe Microscopy, een sleuteltechniek voor de nanotechnologie, huisvest de faculteit de sterkste magneet van Europa en is er net een lab in gebruik genomen om het ondergrondse leven van planten te bestuderen. De aanwezigheid van al deze faciliteiten reflecteert de visie van de faculteit dat de meest geavanceerde spectroscopische instrumenten nodig zijn om wetenschappelijke doorbraken te bewerkstelligen.

Deze visie - en de technische ervaring van de faculteit met de bouw van bijzondere apparaten - werd in 2006 beloond met een subsidie van 27 miljoen om de onderzoeksinfrastuctuur uit te breiden met een vrije electronenlaser en de supermagneet op te waarderen naar 45 tesla. In combinatie met het NMR- en nanolab ontstaat zo een meetfaciliteit die in Europa niet wordt geëvenaard.

Huygenssuite - vloersculptuur door Wetenschapstheater Ad hoc

Wetenschapstheater Ad hoc heeft speciaal voor deze opening de Huygenssuite geschreven en geënsceneerd. Geïnspireerd door het leven en werk van Christiaan Huygens zullen drie musici, twee acteurs, een danseres eneen lichtkunstenaar een hedendaagse variant van diens optische experimenten presenteren. Een levend en levendig vloersculptuur - in de vorm van een alternatief planetarium en lichtexperiment - waarbij de toeschouwer, in de rol van de sterrenkundige, kijker en onderzoeker Huygens wordt geplaatst. Zoals het een degelijk onderzoek (én Huygens zelf) betaamt, wordt het experiment tijdens de drie opeenvolgende delen van de suite steeds vanuit een andere invalshoek op z'n waarde en houdbaarheid getest. Aldus wordt Huygens' stelling: "motus inter corpora relativus tantum est" verbeeld: "de onderlinge beweging van voorwerpen is in alle opzichten relatief". Nota bene de eerste echte relativiteitstheorie (ruim 2 eeuwen vóór Einstein).


Noot voor de redactie