Ingezonden persbericht


TUMULTdebat Vergeten en Vergeven in Latijns Amerika

Persbericht

Debatcentrum TUMULT organiseert aan de vooravond van het Latijns Amerika Film Festival ( www.laff.nl ) VERGETEN EN VERGEVEN?
Over dictaturen, amnestie en verzoening in Latijns Amerika Datum: dinsdag 8 mei. Tijd: 20.00 21.30. Locatie: LHC. Tolsteegbrug 1, Utrecht. Entree: vrij. Info & reserveren: 030-2332430/ www.tumultdebat.nl.

De afgelopen jaren staat Latijns Amerika weer volop in de belangstelling. De zogenaamde roze vloed die het continent politiek links kleurt is daar een belangrijke pijler onder. Maar misschien begon die hernieuwde aandacht wel in oktober 1998. Die maand werd de Chileen Pinochet in Londen gearresteerd: sinsdien zijn de sterke mannen gewaarschuwd.

Edwin Koopman, journalist, treedt op als voorzitter. Kevin Blaazer, student Roosevelt Acedemy, trapt af. In het panel onder meer: Katrien Klep, aio Culturele Antropologie Universiteit Utrecht, en Gerard van der Ree, historicus Universiteit Leiden. Met de aanhouding van Pinochet brak er een nieuw hoofdstuk aan in het internationaal recht. Kwamen dictatoren voorheen nog weg met onder hun bewind gepleegde misdaden, sindsdien weet elke onderdrukker dat hij overal ter wereld ter verantwoording kan worden geroepen. En dat telt, juist ook voor de onderdrukten. Latijns Amerika kende een decennium van junta's. Hun rol is lang niet overal publiekelijk besproken. Zo kenden nogal wat landen wetgeving die leiders met vieze handen onschendbaar maakten. Hoe gaan de nieuwe machthebbers met die spoken uit het verleden om? Kan een land dat haar geschiedenis niet onder ogen ziet de toekomst zelf bepalen? En zijn er parallellen met andere landen te trekken? In dit verkennende debat spreken verschillende experts over de omgang met het verleden en de noodzaak van openheid.



Ingezonden persbericht