Gemeente Ede

nummer 88 / Ede, 27 april 2007

Opening vlinderroute de Kleine Heide

Op dinsdag 8 mei wordt vlinderroute de Kleine Heide geopend door raadsleden Marten Idema en Jan de Kluijver. Deze route is uitgezet in een gebied waar verschillende bijzondere vlindersoorten voorkomen. Het pad is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

De ontdekking van de zeldzame bruine vuurvlinder in het gebied van de Kleine Heide was aanleiding om een aantal maatregelen te treffen om een goede leefomgeving voor verschillende vlindersoorten te creëren. Zo zijn er corridors aangelegd om de open plekken in het bos met elkaar te verbinden. Door deze verbindingen is meer uitwisseling tussen de verschillende populaties mogelijk zodat de vlinders geholpen worden bij de in stand houding van de soort. Omdat het gebied vroeger weiland was, is op een aantal plaatsen de grond verschraald door de bemestte toplaag te verwijderen. Zo krijgen plantensoorten waar vlinders goed bij gedijen een kans te groeien. Van de nieuw aangelegde poel profiteren ook het wild en andere grote grazers.

De gemeente werkte samen met de Vlinderstichting aan dit project. Om ook de recreant van dit natuurschoon te laten meegenieten is een nieuwe route uitgezet. Langs deze route zijn in het voorjaar en de zomer veel vlinders te zien. Niet alleen de bruine vuurvlinder, maar ook bijvoorbeeld dikkopjes, citroenvlinders en verschillende blauwtjes. Naast de vlinders zijn ook grote grazers, vogels, libellen en vele andere insectensoorten te vinden. Langs het pad staan bordjes met informatie over verschillende soorten vlinders, libellen, juffers, herten en andere dieren die in dit gebied leven.

Om zoveel mogelijk geïnteresseerde bezoekers te laten genieten, is de route ook geschikt gemaakt voor rolstoelgebruikers. De raadsleden Jan de Kluijver en Marten Idema zijn beiden rolstoelgebruiker. Zij willen dan ook graag het startbord onthullen om zo de route te openen.
---