Gemeente Zandvoort


8 mei - ontknoping Middenboulevarddebat in gemeenteraadsvergadering

(27 april 2007)

'Wantrouwen blijft de Middenboulevard beheersen' - kopte de Zandvoortse Courant op 26 april jl. naar aanleiding van de bijeenkomst van de commissie Raadszaken over het ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard. Nu maakt de Zandvoortse politiek zich op voor de volgende stap aangaande dit plan: het al dan niet vaststellen ervan in de gemeenteraadsvergadering van 8 mei. De toon werd in ieder geval gezet tijdens de commissiebehandeling.

Bestemmingsplan
De gemeente geeft met een bestemmingsplan aan welke bestemmingen hij aan een gebied toekent, bijvoorbeeld de bestemming 'natuur' of 'wonen' of 'horeca/uitgaansgebied'. Het voorbereiden van bestemmingsplannen is een verantwoordelijkheid van het college en het bestemmingsplan wordt door de raad vastgesteld. Velen zijn er in de afgelopen jaren gemoderniseerd en geactualiseerd.

Hoorcommissie
Het collegevoorstel 'ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard' werd besproken tijdens de commissievergadering Raadszaken, waar een meerderheid van de commissieleden aangaf het advies van de Hoorcommissie te willen volgen. De Hoorcommissie behandelde de zienswijzen die op het ontwerpbestemmingsplan zijn ingebracht en vindt dat het bestemmingsplan anders opgesteld moet zijn, met name voor het zogeheten 'middengebied' in het Middenboulevardgebied. Het college adviseert hierover negatief en houdt vast aan het voorstel.

Voorbereiden
Het politieke debat is fel. De Zandvoortse politiek bereidt zich nu, na al deze onstuimigheid, voor op de ontknoping van deze ronde beleidsvoorbereiding. In de wandelgangen van het raadshuis is het een komen en gaan van raadsleden die nog een extra overleg willen met de ambtelijk specialisten. De grote vraag: wat is de haalbaarheid van het collegevoorstel? En: hoe zal de VVD-fractie acteren? Op 8 mei aanstaande vergadert de Zandvoortse gemeenteraad over het ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard en, in het kielzog hiervan, enkele andere raadsvoorstellen.

Agenda
Hoe ziet de agenda er voor deze vergadering uit? De verwachting is dat 6 hamerstukken met een droge klap van de voorzittershamer 'afgetikt' worden en dat de gemeenteraad daarna de Middenboulevardstukken onder handen neemt. Vier in het totaal.

Naast het ontwerpbestemmingsplan, noemen we:


- Aanwijzing Wet Voorkeursrecht Gemeente (WVG) met betrekking tot een aantal percelen in het deelgebied Badhuisplein; op voorwaarde dat in dezelfde vergadering het bestemmingsplan Middenboulevard is vastgesteld.


- Toekenning van een extra krediet voor het Middenboulevardproject - afhankelijk van de raadsbeslaging over het ontwerpbestemmingsplan.


- Bekrachtiging geheimhoudingsplicht voor informatie over de financiële haalbaarheid van het ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard.

Meer weten?
Issues en debat helder krijgen? Lees het verhelderende achtergrondartikel - Middengebied neemt centrale positie in in debat over ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard