Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 2 mei: persberichten

02-5-2007

Startsein herstelwerkzaamheden begraafplaats Weiwerd

Wethouder Thea van der Veen van Delfzijl en directeur Groningen Seaports Harm Post geven dinsdagmorgen 8 mei (8.45 uur) het startsein voor de herstelwerkzaamheden voor de begraafplaats van het vroegere dorpje Weiwerd.

De begraafplaats is onderdeel van project Terreinen met Historie waarbij oude kerkterreinen in de provincie Groningen worden hersteld. De kosten die met dit plan zijn gemoeid bedragen bijna 20.000 euro. De helft hiervan wordt gedekt door Europese Leader- subsidie. De rest van de kosten wordt in geld en/of natura opgebracht. Zo worden de werkzaamheden deels uitgevoerd door leerlingen van het Ommelander College en het Ubbo Emmius. Daarnaast levert Groningen Seaports als eigenaar van het terrein een bijdrage en levert de gemeente een bijdrage in de vorm van inzet van menskracht, materiaal en plantgoed. De Stichting Behoud Weiwerd doet veel vrijwilligerswerk rond beheer en onderhoud. Landschapsbeheer Groningen doet het zware werk zoals herstel van de oude graven en het kappen van een aantal bomen.

Het vroegere dorpje Weiwerd wordt ontmanteld als gevolg van de oprukkende zware industrie. Weiwerd is een archeologisch rijksmonument en als zodanig beschermd. Dit betekent, dat de gebouwen wel gesloopt worden, maar dat de fundamenten intact blijven. De structuur van weleer is nog grotendeels intact en wordt hersteld. De meeste gronden zijn in eigendom bij Groningen Seaports en de gemeente.

Landschapsbeheer heeft onlangs het initiatief weer opgepakt om te komen tot herstel van de begraafplaats, dat midden in het dorp ligt. Hiertoe heeft zij een werkplan opgesteld dat uitvoeringsgereed is.

De uitvoering is in twee fasen, in het voorjaar en in het najaar van 2007. Na herstel wordt het eigendom overgedragen aan de gemeente en daarmee ook het beheer en onderhoud.

De media zijn van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij deze starthandeling.

Spreekuur college van B&W Delfzijl

Het college van B & W houdt voortaan iedere dinsdag tussen 9.00 uur en 10.00 uur spreekuur. Alle collegeleden houden dit uur vrij in hun agenda. Afspraken worden ingepland door het bestuurssecretariaat: (0596) 639307.

Subsidie orgel in Termunten en interieur kerk Wagenborgen

Het college van B en W van Delfzijl heeft 1134,45 euro subsidie toegekend voor de restauratie van het orgel in de kerk in Termunten. Eenzelfde subsidiebedrag is toegekend voor de aanpassing van het interieur van de Nederlands Hervormde Kerk in Wagenborgen.

Het monumentale Lohman-orgel in de Hervormde kerk in Termunten verkeert al jaren in slechte staat van onderhoud zodat besloten is om het te laten restaureren. De totale restauratiekosten bedragen 121.719 euro. Het Rijk subsidieert hiervan 80.971 euro. De stichting behoud Kerkelijke Gebouwen in Groningen-Drenthe denkt het tekort van 41.000 euro uit andere bronnen te kunnen verkrijgen. De gemeente Delfzijl geeft 1134,45 euro subsidie. Reden voor de subsidie is dat het college grote waarde hecht aan behoud en herstel van monumenten.

Dat is ook de reden voor de subsidie voor het wijzigen van het interieur van de Hervormde kerk in Wagenborgen. Het college heeft ook hiervoor een eenmalig bedrag van 1334,45 euro beschikbaar gesteld.