LLiNK

Rotterdam, 3 mei 2007


- PERSBERICHT -

LLinke Soep is beestachtig bezig

LLinke Soep, het duurzame programma met ballen, drentelt deze week rond tussen olifanten, tijgers, runderen en heilige koeien. Zonder een spoor van vrees dresseren we wilde activisten en circuseigenaren, proeven pindasmeersels, melken een koetje uit en laten het stamboekvee dartelen. De kennis van autogassen wordt op de proef gesteld en een paar rockers uit de Achterhoek mogen milieuvriendelijk leren rijden. LLinke Soep is op dinsdag 2 mei om 20.55 uur te zien bij LLiNK op Nederland 3.

Uitgelaten bokkend en loeiend dartelen elk voorjaar weer duizenden koeien de frisse weilanden in. Als ze tenminste boffen met een boer als baasje die daar het nut en de noodzaak van inziet. Veel boeren doen dat niet en sluiten hun melkvee het hele jaar op in de stal. Het bespaart arbeidskrachten, je hoeft niet te zeulen met melkmachines en vaak is er te weinig land beschikbaar voor het grote aantal runderen. Gevolg is dat de arme koeien nooit meer daglicht zien en melk voor ons mogen produceren via robots. Melk die overigens van mindere kwaliteit is dan weidemelk. Froukje spreekt een Wageningse onderzoekster die daar het fijne van weet en ons vertelt dat we op die manier steeds meer slechte, verzadigde vetten binnenkrijgen. Maar er gloort lichte hoop voor de vrolijke weidegang. Grote merken als Campina en Friese Vlag brengen dit jaar melk van dartele weidekoeien op de markt. Froukje mag overigens een van die vrolijke koeien op natuurlijke wijze wat melk proberen te ontfutselen. Zal zij een straaltje produceren?

Over arme, opgesloten dieren gesproken. Leeuwen, tijgers, olifanten, zeeleeuwen en pinguïns zijn nog een graadje slechter af dan de gemiddelde stalkoe, zo menen dierenactivisten. De Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen is een geheel andere mening toegedaan. Razende reporter Marcel reist af naar Circus Renz, een Nederlands circus waar nog steeds wilde dieren worden gedresseerd, om de scherpe, totaal tegengestelde pleidooien aan te horen. Het welzijn van de wilde dieren in het circus is prima volgens het VNCO. De trainingsmethodes zijn diervriendelijk en het verbieden van circusdieren levert geen enkele bijdrage aan hun welzijn. Volgens actiegroep Circusleed lijden de dieren in een circus juist een gruwelijk leven door te kleine behuizing, verveling, vervoerstress en fysiek geweld tijdens trainingen. En dat moet stoppen. Wie heeft er gelijk? En betekent het verdwijnen van de dieren ook de aftocht van het traditionele circus in Nederland?

En dan de allerongezondste koe die we in Nederland rond hebben zwerven: de Heilige Koe. Deze vormt een niet aflatend probleem. Er zijn er inmiddels zo'n 7,5 miljoen exemplaren van in het land. En dagelijks verlaten 3 miljoen daarvan 'de stal' om hun uitlaatgassen uit te werpen over onze gewassen, waterwingebieden en ademhalingsorganen. Edo vraagt zich af wat er nu precies voor stoffen uit de uitlaten ontsnappen. Voor het antwoord heeft hij een deskundige gestrikt die uitlegt waarom korte ritjes schadelijker zijn dan lange en welke stoffen er behalve CO2 verder nog ons leven vergallen. Ook komen we te weten dat goedkopere auto's ongezonder zijn dan duurdere, simpelweg doordat er bij dure merken meer wordt geïnvesteerd in het ontwikkelen van schone motoren. Tenslotte mogen de Jovinks, rockers uit de Achterhoek, samen met Edo het 'nieuwe rijden' uitproberen, een bewuste vorm van autorijden die milieubesparend is.

Iemand die ook heel wat rondtuft, maar dan in verre continenten voor het programma Peking Express, is Art Rooijakkers. Froukje brengt hem een bezoekje om zijn groenvermogen te onderzoeken. Een echte dierenvriend is hij niet met zijn koeienvel en kangoeroe-tapijtje, maar toch mag Art zich groen noemen. Zeker op het gebied van afvalscheiding en energieverbruik heeft hij de spirit te pakken.

De test van deze week gaat over een al even oer-Hollands fenomeen als de koe: pindakaas. Froukje laat drie soorten aanrukken op de Zaanse Schans, alwaar een gemeleerd en objectief publiek zich vol toewijding op de pindakazen werpt. Men kan kiezen tussen de Calvé Creamy (als gezondste getest door de Consumentenbond), Krekeltje biologische pindakaas en Monki biologische pindakaas. Een diëtist praat ons bij over wat wel en niet gezond is aan pindakaas. Dat biologisch palmvet absoluut te prefereren is boven de chemisch behandelde vetten in de meeste potten. De test houdt rekening met smaak, smeerbaarheid en smeuïgheid. Uiteindelijk lijkt het er op dat Calvé met de eer gaat strijken. Zullen de biologische pindakazen het onderspit delven?

LLinke Soep op radio, tv en internet.
Radio 1: iedere vrijdag om 20.00 uur.
Nederland 3: dinsdag 8 mei om 20.55 op Nederland 3. Internet: iedere dag vers

LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


------------------------------------------


- EINDE PERSBERICHT -