Gemeente Zoetermeer

Nieuwbouw gemaal Meerzicht en buffertank voor regenwater

Informatiebijeenkomst voor omwonenden

De gemeente Zoetermeer en het hoogheemraadschap van Rijnland willen aan de Oostergo in Meerzicht een nieuw rioolgemaal en een buffertank voor regenwater bouwen.

Daarom organiseren zij op dinsdagavond 8 mei een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis (ingang Markt 10).

Het rioolgemaal, dat wordt beheerd door het hoogheemraadschap, stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en is aan vervanging toe. Het gemaal is verouderd en heeft een capaciteitstekort.

Het hoogheemraadschap kiest voor nieuwbouw zodat het nieuwe gemaal straks beter voldoet aan de eisen van deze tijd. Om ook in de toekomst droge voeten en schoon water te houden wil de gemeente naast het nieuwe gemaal een buffertank bouwen.

Deze buffertank moet in tijden waarin heel veel regen valt tijdelijk extra water opvangen.

Het gemaal en de buffertank worden ingepast in het groene landschap. Ze komen grotendeels onder de grond, in twee groene grondheuvels te liggen.

Omdat het huidige gemaal tijdens de bouw volledig moet blijven functioneren, kunnen het nieuwe gemaal en de buffertank niet gelijktijdig worden gebouwd. De buffertank komt op de plaats van het 'oude' gemaal. Dit betekent dat er langere tijd sprake zal zijn van bouwactiviteiten. De aanvang van de bouw wordt verwacht in april 2008. Alle activiteiten zullen waarschijnlijk duren tot eind 2009.

Rioolgemaal Meerzicht is een zogenaamd eindgemaal. Dat wil zeggen dat (vrijwel) al het afvalwater van de gemeente Zoetermeer in dit gemaal verzameld wordt. Het gemaal transporteert het afvalwater vanuit Zoetermeer naar de afvalwaterzuiveringsinstalllatie Harnaschpolder in Delft.

Informatie over de plannen kunt u ook vinden op de website: www.rijnland.net/gemaalmeerzicht.