Gemeente Zwolle

Bewoners betrokken bij monumenten


Datum uitgave: 05/08/2007

De gemeente Zwolle heeft naast de zorg voor rijksmonumenten ook haar eigen gemeentelijke lijst monumenten. Deze lijst is gestart in de jaren 80 van de vorige eeuw omdat rijksmonumenten alleen panden van voor 1850 omvatte. De gemeentelijke lijst omvat nu 308 monumenten uit `jongere' bouwstijlen (periode 1850-1940) zoals Neo-renaissance, Eclecticisme en Jugendstil. De gemeente wil nu stapsgewijs overgaan tot uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst. Daarbij worden bewoners actief betrokken. Met de uitbreiding wil de gemeente de instandhouding garanderen van de vele monumentale panden die Zwolle rijk is.

Thema's
Het college stelt voor om te beginnen met bouwhistorische waardevolle panden in de binnenstad. Naast een inventarisatie van monumentale panden in het centrum, heeft de gemeente de afgelopen jaren ook inventarisaties gemaakt met het thema 'Naoorlogse bouwkunst en stedenbouw Zwolle' en 'Historische boerderijen'. Deze thema's worden op een later moment opgepakt.
Verder verloop
Het college zal bewoners breed uitnodigen om suggesties te doen en aan te geven waarom het pand op de lijst zou moeten komen. Ook de gemeente zelf doet voorstellen voor de inventarisatielijst. Vervolgens zal de monumentencommissie een advies opstellen over de selectie uit de inventarisatielijst. De monumentencommissie vormt en onderbouwt haar advies op basis van de selectiecriteria architectuurhistorische waarde, cultuurhistorische waarde, stedenbouwkundige waarde, gaafheid en zeldzaamheid. Het college besluit uiteindelijk over de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst.
Initiatief raad
Het college reageert met het voorstel op een initiatiefvoorstel uit de raad over burgerparticipatie bij monumenten. Het onderwerp zal 14 mei in de Commissie Werk aan de orde komen. De benodigde budgetten worden opgevoerd bij de begroting.
omhoog
Bron: afdeling Communicatie
Datum van 08-05-2007 tot 14-05-2007