Productschap Diervoeder

08/05/2007

Consultatie herziening Dierlijke Bijproductenverordening

Bestemd voor: belanghebbenden

Binnenkort zal de Dierlijke Bijproductenverordening worden herzien. Op dit moment voert de Europese Commissie een impact assessment uit. Belanghebbenden kunnen tot 18 juni 2007 een consultatieformulier invullen over de positieve en negatieve gevolgen van de verschillende beleidsopties.

Vanaf de tweede helft van 2007 zullen het Europees Parlement en de Raad de herziening van de Dierlijke Bijproductenverordening (Verordening (EG) nr. 1774/2002) gaan behandelen. Ter voorbereiding van deze wetgevingsprocedure voert de Europese Commissie een impact assessment uit naar de gevolgen van verschillende beleidsopties. De Commissie vraagt belanghebbenden om hun mening te geven, door middel van het invullen van een consultatieformulier op het internet. Het formulier is helaas alleen in de Engelse taal beschikbaar.

Uitgangspunt bij de herziening van de dierlijke bijproductenverordening is het Verslag dat de Commissie eind 2005 aan het Europees Parlement en aan de Raad heeft gestuurd. In het Verslag komt naar voren dat zich op een aantal gebieden problemen hebben voorgedaan bij de toepassing van de verordening. Dit komt omdat deze zeer veelomvattend is en omdat niet alle toepassingen van dierlijke bijproducten bekend waren. Voor sommige toepassingen zou het onevenredig zijn om de volledige controles van de verordening toe te passen. Daarnaast zijn er afbakeningsproblemen met andere wetgeving. Specifieke aanpassingen op het gebied van diervoeding die in het rapport worden aangegeven, zijn een mogelijke versoepeling van maatregelen voor melk en melkproducten en de wijziging van de categorie-indeling van insecten e.d. voor gebruik in diervoeder voor huisdieren.

In het consultatieformulier geeft de Commissie stellingen ten aanzien van verschillende beleidsopties. Deelnemers aan de consultatie wordt gevraagd om gemotiveerd aan te geven in hoeverre ze het met deze stellingen eens zijn. De verschillende beleidsopties hebben betrekking op:
o verheldering (en eventuele beperking) van de reikwijdte van de verordening;
o de categorisering van producten;
o doublures met andere systemen van erkenningen, registraties en controles;
o verheldering van derogaties.
Daarnaast is het mogelijk om aan het eind van het formulier nog aanvullende opmerkingen te maken.

Belanghebbenden kunnen tot 18 juni 2007 hun mening geven over de positieve of negatieve gevolgen die de verschillende beleidsopties zullen hebben. In de tweede helft van 2007 zal de Commissie een definitief wetsontwerp publiceren. Dit zal naar verwachting in de loop van 2008 door het Europees Parlement en de Raad worden behandeld.

Klik hier om het Verslag van de Europese Commissie in te zien. Klik hier om aan de internetconsultatie deel te nemen. Zie het origineel