Veertien scholen klaar op Atjeh en Nias

08 mei 2007, Atjeh en Nias - Na de tsunami van 2004 stonden nog maar weinig schoolgebouwen op de Indonesische eilanden Atjeh en Nias overeind. Langzaam maar zeker komen er nieuwe voor in de plaats; onlangs werd in Banda Atjeh de veertiende school geopend. In totaal zijn er nu honderd scholen af, of in aanbouw.

Basisschool SDN 96 is de veertiende permanente school op Atjeh en Nias die klaar is voor gebruik. Foto: Unicef
Indonesië/2007/Stechert

Basisschool SDN 96 is de veertiende permanente school op Atjeh en Nias die klaar is voor gebruik. Foto: Unicef Indonesië/2007/Stechert

Natuurlijk was de opening van basisschool SDN 96 in de hoofdstad van Atjeh een feestje waard. Leerlingen, onderwijzers, ouders, dorpelingen, vertegenwoordigers van het ministerie van Onderwijs en hoofden van scholen uit de omgeving luisterden naar Atun, leerling uit de vijfde klas. Ze zei een gedicht op over de nieuwe school. De aanwezigen hielden ook de 'peusijuk'-ceremonie, voor het brengen van geluk en het buiten de deur houden van kwade geesten.

Blauwe sleutel
Edouard Beigbeder, directeur van de Unicef-kantoren op Atjeh en Nias, overhandigde het schoolhoofd een gigantische blauwe sleutel om het gebouw symbolisch te openen. Unicef financiert de bouw van de nieuwe scholen; in totaal komen er op Atjeh en Nias 367.

De opening van de nieuwe school is een feestje waard. Foto: Unicef Indonesië/2007/Stechert De opening van de nieuwe school is een feestje waard. Foto: Unicef Indonesië/2007/Stechert

De gebouwen zijn van betere kwaliteit dan de oude. Bovendien zijn ze kindvriendelijk van opzet. Dat betekent dat de leerlingen actief bij de lessen worden betrokken, dat jongens en meisjes eigen toiletten hebben en dat er schoon water beschikbaar is. De scholen hebben daarnaast een bibliotheek, een lerarenkamer en een speelplein. De kosten voor de bouw van elke school bedragen ongeveer 160.000 dollar (circa 117.517 euro).

Aardbevingsbestendig
De kans dat de nieuwe scholen door een aardbeving zullen worden verwoest is een stuk kleiner. "Het is belangrijk dat we scholen bouwen die aardbevingsbestendig zijn," zegt dr. Gianfranco Rotigliano, directeur van Unicef Indonesië . "Als het om de kwaliteit van de gebouwen gaat, zijn compromissen uit den boze".