FNV

8-5-2007 FNV wil werkgelegenheid in vermogensbeheer pensioenen 'boost' geven

De FNV vindt dat er beraad op topniveau moet komen over het vermogensbeheer van pensioenfondsen. Nederlands grootste vakcentrale constateert dat dit beheer nu te veel wordt uitbesteed aan buitenlandse bedrijven.

Daarom roept FNV-voorzitter Agnes Jongerius de pensioensector, het bankwezen, verzekeraars, sociale partners en de wetenschappelijke wereld in een speech vandaag op de koppen bij elkaar te steken: "Er moet een concreet plan van aanpak komen hoe we de Nederlandse vermogensbeheersector kunnen versterken".

In haar speech constateert de FNV-voorzitter dat Amsterdam als financieel centrum aan kracht heeft verloren: "De werkgelegenheid raakt steeds sterker geconcentreerd in Londen.Ik vind het dan ook navrant dat we wel een heel grote spaarder zijn op mondiaal niveau, maar tegelijkertijd laten we goedbetaalde werkgelegenheid - nodig om al deze spaarcenten duurzaam en goed renderend te beleggen - aan onze neus voorbij gaan!"

Jongerius wil dat tij keren en de werkgelegenheid in vermogensbeheersector een 'boost' geven. In haar toespraak deed zij alvast een aantal voorzetten voor onderdelen van een plan van aanpak:
* Goede gezamenlijke analyse van deze arbeidsmarkt
* Investeren in een wetenschappelijk topinstituut, gekoppeld aan de universiteiten op het gebied van vermogensbeheer.
* Een sterkere afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt: toptalent opleiden waar de sector behoefte aan heeft.
* Versterken van de resultaten in de Nederlandse beleggingsfondsen: Wie presteert en waarom? En hoe versterken we dit.
* Pensioenfondsen de koppen bij elkaar laten steken over hoe om te gaan met de selectie van vermogensbeheerders: Kan hier niet sterker op een gebundeld Nederlands initiatief worden ingezet?
* Samenwerking, niet alleen tussen pensioenfondsen. Maar ook tussen pensioenfondsen, banken en verzekeraars als het gaat om het versterken van Amsterdam als financieel centrum voor vermogensbeheer.

Toespraak jaarcongres vrouwen in institutioneel pensioen

Right 2 unite