FNV KIEM

Managers moeten beter leidinggeven

In veel bedrijven is de kwaliteit van het management onder de maat. Dat is een van de schokkende conclusies uit het onderzoek van de FNV vakcentrale, getiteld De Baas de Baas. "Het zijn stuk voor stuk negatieve resultaten", aldus FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld. "

Werknemers zien dat veel leidinggevenden niet aan écht leiding geven toekomen, omdat ook de werkdruk van de baas te hoog is. Maar liefst 59 procent van de ondervraagden geeft aan dat de baas niet regelmatig een gestructureerd werkoverleg voert . Nog eens 56 procent laat weten dat de chef het nalaat functioneringsgesprekken te houden. Ook met de werkdruk van hun ondergeschikten hebben leidinggevenden het moeilijk: 51 procent van de managers pakt de werkdruk op de afdeling niet aan, en nog eens 42 procent doet wel iets maar niet het juiste. De laatste groep verdeelt het werk niet eerlijk over de werknemers.

Een andere reden waarom de kwaliteit van het management te wensen overlaat, is dat veel leidinggevenden niet hebben geleerd goed leiding te geven. Zij hebben hiervoor geen specifieke opleiding gekregen. Chefs die wel managementcursussen hebben gevolgd, blijken die niet uit te (kunnen) voeren in de dagelijkse praktijk. Leidinggevenden grijpen daardoor terug op oude stijlen van leiding geven. Onder 40 procent van de managers is de ouderwetse, autoritaire stijl van leidinggeven populair.

Een 'verkeerde' baas zorgt voor veel ergernis en ellende onder werknemers: 52 procent van de ondervraagde werknemers vindt dat de baas bepaald niet bijdraagt aan een goede sfeer op het werk. Veel werknemers ervaren hun leidinggevende als een politie-agent. Een andere groep werknemers (30 procent) klaagt over een gebrek aan leiding. Nog eens 19 procent zegt een problematische relatie met zijn chef te hebben.

De FNV wil daarom aan de hand van het onderzoek met werkgevers bekijken hoe het functioneren van leidinggevenden in ons land kan worden verbeterd. Hartveld: We moeten enorm aan de slag."
---