ABVAKABO FNV

Defensie wil uitzondering op arbeidstijdenbesluit

Defensie wil dat zij uitgezonderd wordt van de regels in het nieuwe Arbeidstijdenbesluit. Dit zou nadelig zijn voor werknemers, dus ABVAKABO FNV gaat daar niet mee akkoord.

In de sector gemeenten hebben wij een akkoord over de invoering van de 48-urige werkweek voor de brandweer. Zij zijn gemiddeld 6 uur minder aanwezig en behouden het volledige inkomen. In de overgangsperiode, blijven ze 54 uur werken en de overuren worden daarbij met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2006 vergoed als overwerk.

Het ministerie van Defensie heeft gewacht op de ontwikkelingen bij de gemeenten. Nu blijkt dat het resultaat Defensie niet bevalt, zoeken zij andere `oplossingen'. Defensie heeft ons een voorstel voorgelegd waarin stond dat voor alle defensieonderdelen een uitzondering moest worden gemaakt op het Arbeidstijdenbesluit; anders gezegd, binnen Defensie moest alles blijven zoals het was. Zij hadden hierover overleg gevoerd met het ministerie van Sociale Zaken.

Wij hebben dat voorstel van tafel geveegd. Er is geen enkel argument waarom Defensie uitgezonderd zou moeten worden van het Arbeidstijdenbesluit. Het maximum van gemiddeld 48 uur aanwezigheid geldt ook voor Defensie. Wij zullen nooit akkoord gaan met een uitzonderingspositie. Wij hebben nu de afspraak gemaakt dat deze kwestie in het eerstkomende formele overleg met de staatssecretaris aan de orde komt. In de tussentijd overtreedt Defensie nog steeds het arbeidstijdenbesluit (al vanaf 1 juni 2006). Leden die naleving van het arbeidstijdenbesluit willen afdwingen via de rechter, zullen wij uiteraard ondersteunen.