ABVAKABO FNV

Nog weinig voortgang bij cao Defensie

De onderhandelingen met Defensie verlopen uiterst traag en moeizaam. We krijgen wat meer duidelijkheid over wat Defensie precies wil, maar het is nog mondjesmaat.

Het schijnt niet gebruikelijk te zijn om tijdens onderhandelingen naar buiten te treden. Wij vinden het echter van cruciaal belang om met onze leden te communiceren. Vanwege de snelheid zullen we dat in de eerste plaats doen via de site.

Traag en moeizaam

De onderhandelingen met Defensie verlopen uiterst traag en moeizaam. De werkgever heeft pas begin maart zijn voorstellen bekend gemaakt. Er is aangegeven dat ze voor dit traject drie maanden uittrekken; ze streven ernaar voor de zomer een akkoord te sluiten. Werkgever heeft aangegeven te streven naar een meerjarig akkoord. Harmonisatie van verschillen bij de militairen en vervolgens tussen de militairen en de burgers is een belangrijk onderwerp (voor werkgever, maar ook voor ons). Over de loonstijging is nog geen woord gewisseld. De werkgever wil wel de PAS-regeling afschaffen (daar is ABVAKABO FNV uiteraard keihard tegen!); de werkgever wil de vaste toelage onregelmatige dienst voor 55 jaar en ouder afschaffen (hier zijn wij uiteraard ook keihard tegen). Tenslotte wil Defensie van een vaste TOD naar een TOD die is gebaseerd op de werkelijke onregelmatigheid.

Voor de rest is het nog heel onduidelijk. Wij spannen ons uiteraard in voor tempo, meer duidelijkheid, het van tafel halen van verslechteringen en we bepleiten natuurlijk verbeteringen. Wij houden u op de hoogte.

Bijeenkomst FPU-overgangsregeling en (flexibel) pensioen

Op 15 mei 2007 organiseert ABVAKABO FNV een informatie bijeenkomst over de FPU-overgangsregeling en het (flexibel) pensioen voor Defensiemedewerkers. Details daarover vindt u in de nieuwsbrief van 16 april.