Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

IJsselmonde trots op gymzalen

De afgelopen jaren zijn alle 13 gymzalen in de deelgemeente gemoderniseerd.

De feestelijke oplevering is gevierd op 26 april jl. in de gymzaal aan de Rekerdijk. Basisschoolleerlingen die meedoen met het project Lekker Fit verzorgden een demonstratie vanuit deze schitterende nieuwe gymzaal. Uniek aan deze gymzaal is de demontabele boksring. Vanuit deze boksring werd een toast uitgebracht op alle gemoderniseerde gymzalen in deze deelgemeente door Bram van Hemmen, portefeuillehouder Sport van de deelgemeente en Eric Gudde, directeur Sport en Recreatie. In het sportjaar 2005 is besloten om in navolging van de in 2003 gemoderniseerde gymzaal aan de Hollands tuin, alle gymzalen in IJsselmonde te moderniseren. Nu, 2 jaar later, voldoen alle gymzalen aan de eisen van hedendaags en inspirerend bewegingsonderwijs.

Aanpassingen
De modernisering van de gymzalen is gebaseerd op de aanwezigheid van een ringinstallatie, elektrische hijsunits, een klimtouwinstallatie, klimramen, basketbalinstallatie, volleybalinstallatie, turnvoorzieningen en verplaatsbare toestellen.De opstelling van de toestellen is zodanig dat gelijktijdig op drie velden in de dwarsrichting kan worden gesport. Ook kleedkamers en douches zijn grondig aangepakt. In vier gymzalen zijn in de doucheruimtes drie douches opgeofferd om extra bergruimte te creëren voor de turnverenigingen en voor het project lekker Fit.

De gemoderniseerde gymzalen zijn verder voorzien van een gebouwenbeheerssysteem. Met dit systeem zijn zaken als toegang, verwarming en verlichting van de zalen op afstand te beïnvloeden vanuit een centrale plaats. Daarnaast is ook de buitenruimte van de gymzalen opgeknapt in verband met veiligheidsaspecten. Zo zijn onder andere struiken en bomen gesnoeid, en is buitenverlichting rondom de gymzalen aangebracht. Hierdoor hebben de gymzalen een open en veilig karakter gekregen.

Deelgemeente investeert ruim 5 ton
De deelgemeente IJsselmonde heeft ruim 500.000,- geïnvesteerd in het moderniseren van de gymzalen. IJsselmonde heeft als enige deelgemeente in Rotterdam alle gymzalen gemoderniseerd, omdat dit een toegevoegde waarde heeft voor de breedtesport in de deelgemeente. Uit gezondheidscijfers van Rotterdam blijkt dat te weinig mensen uit IJsselmonde aan sport doen. En dat terwijl in IJsselmonde veel verenigingen, activiteiten en sportvoorzieningen zijn. In 2005 heeft de deelgemeente een gezondheidsnota vastgesteld om bij te dragen aan gezondere inwoners van IJsselmonde. Zorgen voor goede randvoorwaarden voor de inwoners is een primaire taak van de overheid en door de modernisering van de gymzalen is een belangrijke stap in de goede richting gezet.