Provincie Utrecht


Nieuwe cultuurhuizen in de provincie Utrecht

8-5-2007 -

Nu ook in Houten, Montfoort, Veenendaal en Utrecht

Een bibliotheek, theater, informatiecentrum, kinderopvang, muziekschool: dit alles onder één dak. Dat is in een notendop een cultuurhuis. De provincie Utrecht is van plan om tenminste tien cultuurhuizen te realiseren. Want deze huizen hebben een belangrijke meerwaarde als ontmoetingsplaats voor inwoners een gemeente. Om in Houten, Montfoort, Veenendaal en Utrecht een cultuurhuis mogelijk te maken, stelt het dagelijks bestuur van de provincie 800.000 euro beschikbaar.

Houten

Onder de naam `Schoneveld' opent in de wijk Houten zuidwest in januari 2009 een cultuurhuis de deuren. Het gaat om een informatiecentrum, met veel aandacht voor cultuur en speciaal bedoeld voor kinderen. De belangrijkste gebruikers zijn de jeugdbibliotheek, de muziekschool, de peuterspeelzalen, het welzijnswerk en het jongerenwerk. De provinciale bijdrage aan dit project wordt gebruikt voor de centrale balie, het zelfbedieningssysteem, de bar en de multifunctionele trap in het gebouw.

Montfoort
In 2005 is in Linschoten het plan ontwikkeld om een cultuurhuis te bouwen. Deze wordt eind 2008 opgeleverd. Behalve de bibliotheek zijn nieuwe gebruikers van dit huis de kinderopvang, de peuterspeelzaal en de jeugdgezondheidszorg. De bibliotheek wordt gehuisvest aan de voorkant van het cultuurhuis en grenst aan een centrale ontmoetingsruimte met een leescafé en informatiepunten. Met de provinciale bijdrage wordt een horecavoorziening gerealiseerd en komt er een zitruimte en een ICT- en leeshoek. Met de financiële steun van de provincie wordt in een multifunctionele ruimte bovendien geluid, licht en podium gebouwd.

Veenendaal
In de nieuw te ontwikkelen Brouwerspoort te Veenendaal is eind 2008 de eerste fase gereed van het Cultuurplein. Dit nieuwe cultuurhuis krijgt een plek in de gerestaureerde Hollandia Wolfabriek. Het cultuurhuis wordt een combinatie van bibliotheek, kunstuitleen, historisch museum en historische vereniging. Aan de andere kant van het Cultuurplein komt in een tweede fase ruimte vrij voor de muziekschool, volksuniversiteit en de amateurkunstverenigingen. Met de provinciale bijdrage wordt het plein tussen deze twee gedeelten van het cultuurhuis gerealiseerd.

Utrecht
In de zomer van 2008 krijgt ook de Utrechtse wijk Leidsche Rijn een cultuurhuis: Vleuterweide. Dit wijkcentrum wordt gekoppeld aan het nieuwe Amadeus Lyceum. Ook de bibliotheek, Abrona, het Utrechts Centrum voor Kunsten en de kerk vindt hier onderdak. Tegenover het cultuurhuis is in het Amadeus Lyceum een theaterzaal gevestigd. Met de bijdrage van de provincie Utrecht wordt het informatieplein gerealiseerd, dat een verbinding legt tussen de school, Abrona en de bibliotheek op de begane grond van het nieuwe cultuurhuis.

De provincie heeft eerder een financiële stimulans gegeven aan o.a. het cultuurhuis in Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug). Om verspreid over de provincie Utrecht cultuurhuizen te realiseren, is 3,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. In juli neemt het dagelijks bestuur van de provincie een besluit over de laatste reeks projecten voor Utrechtse cultuurhuizen.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196