Gemeente Capelle a/d IJssel

Bulgaren leren van Capels succes Work First

Bulgaren op werkbezoek in Capelle

Foto:Roel Dijkstra

Een groep Bulgaren bracht op donderdag 26 april een werkbezoek aan de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij kwamen kennis nemen van Nederlandse projecten die met geld uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) worden gesubsidieerd. In Capelle namen zij kennis van het project Work First, dat met ESF-subsidies wordt ondersteund. Wethouder Micle Jaliens ontving hen namens het college van burgemeester en wethouders.

Work First is een reĂŻntegratietraject waarin de naam zegt het al- werk boven een uitkering wordt gesteld. Dit betekent dat mensen met een uitkering worden begeleid zodat ze (weer) aan de slag kunnen en geen uitkering meer nodig hebben. Work First is al succesvol gebleken. In 2006 is het aantal bijstandsgerechtigden gedaald met 15%.

De Bulgaren zijn een afvaardiging van een agentschap van het Bulgaarse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bulgarije is per 1 januari van dit jaar lid geworden van de Europese Unie. De EU gebruikt het ESF als belangrijk instrument om zogeheten menselijke hulpbronnen te ontwikkelen en de arbeidsmarkt te verbeteren binnen de unie.