Gemeente Leeuwarden



Leeuwarden pakt jeugdcriminaliteit aan

Bron: Gemeente Leeuwarden (08-05-2007)

De aanwezigheid van overlastgevende en criminele jeugd blijft een serieus probleem in de gemeente Leeuwarden. Voor deze complexe problematiek is een scala aan maatregelen nodig en een maataanpak. Het college van b. en w. van de gemeente Leeuwarden heeft daarom ingestemd met een actieprogramma jeugdcriminaliteit.

Dit actieprogramma is een maataanpak van jeugdcriminaliteit en wordt in nauwe samenwerking met de gemeentelijke dienst Welzijn, de politie en justitie vormgegeven en kent preventieve en repressieve maatregelen. Het actieprogramma moet, samen met het actieprogramma aanpak Antillianen en (allochtone) risicojongeren (vastgesteld in februari 2007) zorgdragen voor het tegengaan van de jeugdcriminaliteit en -overlast in de stad.

Jeugd houdt zich op steeds jongere leeftijd bezig met delicten. Ook zijn er steeds meer meisjes betrokken bij delicten, vooral als het gaat om geweldsdelicten. Er is soms sprake van aanzienlijk veel gewelddadigheid, zoals bleek uit reeksen straatroven en vuurwapenbezit in 2006. Door gebrek aan toekomstperspectief lijkt een deel van de jongeren zich normloos te gedragen en te leven met de idee dat zij "niets te verliezen" hebben.

Een aantal professionals uit het werkveld signaleert sociale uitsluiting als een toenemend probleem in de stad. Er is een groeiende groep jongeren die nergens meer terecht kan, omdat zij meerdere keren in de fout is gegaan. Organisaties kunnen of willen deze jongeren niet meer mogelijkheden bieden waardoor deze groep jongeren tussen wal en schip belandt. De jongeren verharden daardoor, leven nog meer op straat en hun ouders begrijpen niet waarom hun kind niet geholpen wordt. Jongeren voelen zich niet verbonden met de samenleving en lijken zich te vervreemden van de reguliere waarden en normen. Ze zorgen voor veel overlast en de drempel om onder begeleiding trajecten te volgen, wordt steeds hoger. Met het actieprogramma wil de gemeente deze vicieuze cirkel doorbreken.