Senternovem


08-05-2007 | Publicatie gewijzigde Regeling uniforme saneringen

Op 7 mei 2007 is de aangepaste Regeling uniforme saneringen in de Staatscourant gepubliceerd. De regeling treedt per 1 juli 2007 in werking en betekent een aanzienlijke verruiming ten opzichte van de huidige regeling. Met de komst van het Besluit Uniforme Saneringen (BUS), ruim een jaar geleden, kon circa 45% van alle saneringen in Nederland volgens deze standaardprocedure in gang worden gezet. Met de aangepaste regeling stijgt dit percentage naar verwachting circa 58%. De regeling is op basis van praktijkervaringen verruimd.

Sinds de inwerkingtreding van het Besluit en Regeling uniforme saneringen (hierna: Besluit en Regeling) op 14 februari 2006 is het nu, ruim een jaar later, tijd voor een volgende stap. Op basis van opgedane praktijkervaringen heeft VROM in overleg met het werkveld besloten de Regeling te verruimen. Zo bevat de regeling onder andere:
* Een verruiming van de reikwijdte door:

*

+ Aanpassing oppervlakte- en volume-eisen;
+ Aanpassing van de wijze waarop in de categorie mobiel wordt omgegaan met de verontreiniging op plaatsen die niet bereikbaar zijn met de in te zetten technieken;
+ Aanpassing van het aantal stofgroepen;
+ Uitbreiding van de categorie De Kempen met de functie Industrie- en bedrijfsterrein;

+ Specifieke regels voor spoorwegterreinen.
* aanpassing als gevolg van de inwerkingtreding van het Besluit uitvoeringskwaliteit Bodembeheer (Besluit Kwalibo).

Met de gewijzigde regeling kunnen er meer saneringen via het Besluit worden afgehandeld (circa 58%). Ook verwacht de overheid dat het Besluit en de onderliggende regeling een stimulans is om eerder met een sanering van start te gaan en dat het aantal saneringen hierdoor zal stijgen.

De Regeling en de bijbehorende documenten kunt u downloaden op de website van VROM bij het dossier Besluit Uniforme Saneringen. In het overzicht onder Meer informatie lichten wij de wijzigingen toe.

Meer informatie

Besluit Uniforme Saneringen (BUS)
Publicaties dossier Besluit uniforme saneringen VROM Overzicht wijzigingen Regeling Uniforme saneringen