JK: Onderzoek nodig naar oorzaken drankmisbruik onder jongeren


08.05.2007 / 17:05 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Samhoud

Samhoud

http://www.samhoud.nl/index.php?id=1?=1

Persbericht
8 mei 2007

Jeugdkabinet wil onderzoek naar de oorzaken drankmisbruik onder jongeren Leeftijdsgrens naar 18 optrekken heeft geen effect

Minister Ter Horst kwam op dinsdag 8 mei 2007 met het voorstel om de leeftijdgrens van alcoholgebruik te verhogen naar 18 jaar. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het grootste deel van het alcoholgebruik onder jongeren thuis plaatsvindt met toestemming van de ouders. Deze jongeren blijken buitenshuis vervolgens veel meer te drinken dan jongeren die thuis geen alcohol drinken (www.alcoholenopvoeding.nl). Het Jeugdkabinet denkt niet dat de oplossing voor het drankmisbruik onder jongeren ligt bij een totaal verbod op alcoholgebruik voor jongeren onder de 18 jaar oud.

Onderzoek naar de oorzaak
Het jeugdkabinet ziet liever dat er onderzoek gedaan wordt om meer inzicht te krijgen in de oorzaken en motivaties van jongeren om alcohol te gebruiken. Het Jeugdkabinet weet uit eigen onderzoek dat veel jongeren zich niet meer thuis voelen in Nederland en zou het verband tussen alcoholmisbruik en het gebrek aan onderlinge verbondenheid graag onderzocht willen zien. Ook de rol van ouders in het voorkomen van drankmisbruik zal moeten worden onderzocht.

Het Jeugdkabinet is positief over het idee van Minister Ter Horst om de controle op de verkoop van alcohol aan jongeren strenger te maken, maar dan wel met de huidige regels. 'Volgens mij zijn jongeren niet minder verstandig geworden, dus is zestien nog steeds een mooie leeftijd om eigen verantwoordelijkheid te nemen.' Aldus Jip Samhoud, premier van het Jeugdkabinet.

Raadpleeg de jeugd
Het Jeugdkabinet polst regelmatig de mening onder jongeren over het kabinetsbeleid. Zo ligt de mening van jongeren ten grondslag aan het Jeugdregeerakkoord dat het Jeugdkabinet op 15 maart 2007 presenteerde aan minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. In dat Jeugdregeerakkoord pleit het Jeugdkabinet voor verantwoord feesten. De vrijheid om een biertje of wijntje te drinken hoort bij een feest, maar jongeren moeten verantwoordelijk met alcohol omgaan.

Het Jeugdkabinet zou graag zien dat minister Ter Horst de mening van jongeren op dit beleidsterrein meeneemt, en wil hier graag bij helpen. Eerder gaven Koningin Beatrix, minister Rouvoet en premier Balkenende al positieve reacties op de meedenkende rol van het Jeugdkabinet.

Het Jeugdkabinet is geen politieke beweging, maar vertegenwoordigt de stem van jongeren in Nederland. Voor informatie over het Jeugdkabinet, ga naar www.jeugdkabinet.nl, of rechtstreeks naar:
Jip Samhoud, premier Jeugdkabinet: jip@visie21.nl of tel. 06-27045970 Jasper Visser, medewerker Jeugdkabinet: j.visser@visie21.nl of tel 06-10355132