Taaldorp: inburgeren bij het ROC van Amsterdam Airport


HOOFDDORP, 20070420 -- Nederlands leren uit een boek is moeilijk. Nederlands toepassen in de dagelijkse praktijk is nog lastiger. Maar wel verplicht door de nieuwe Wet Inburgering die sinds 1 januari 2007 van kracht is. Dit is aanleiding voor ROC van Amsterdam Airport om in Hoofddorp voor haar cursisten NT2 Taaldorp te organiseren op 8 en 10 mei 2007.

Taaldorp is hét evenement waar deelnemers aan het inburgeringsprogramma van het ROC van Amsterdam Airport in contact komen met organisaties en instanties uit de Haarlemmermeer. Het doel is de deelnemers beter voor te bereiden op zelfstandige participatie in de Nederlandse samenleving.

Christien van Dinten, programmadirecteur Bedrijfstrainingen en Educatie & Inburgering van het ROC van Amsterdam Airport, voorziet een succesvol evenement. Zij is betrokken bij zowel de voorbereiding als de implementatie van Taaldorp.

Het oefenen van praktijksituaties voor het inburgeringsexamen staat centraal tijdens dit evenement. Bijvoorbeeld het bestellen van een nieuwe kliko of het doen van aangifte bij de politie. "Door het aanbieden van deze simulaties tijdens Taaldorp helpen we onze cursisten bij het vervullen van hun inburgeringsplicht. We bieden hen de mogelijkheid om onder lestijd te werken aan taalvaardigheden die voor het uiteindelijke inburgeringsexamen onmisbaar zijn" zegt Christien. De situaties worden met behulp van organisaties zoals de politie, een consultatiebureau, en de gemeentereinigingsdienst in oefening gezet.
De cursisten NT2 oefenen hun Nederlandse taalvaardigheid met echte bestaande organisaties. Dit gaat verder dan wat de docent in de les kan aanbieden. Het is overzichtelijker en minder confronterend dan de wereld `buiten'. ROC Van Amsterdam Airport brengt met Taaldorp cursus en praktijk samen.

Organisaties, die geinteresseerd zijn in deelname aan Taaldorp, worden uitgenodigd contact op te nemen met projectleider van Taaldorp Marieke Dankers, telefoon 023-5693687 en email ma.dankers@rocva.nl





ROC van Amsterdam Airport