Gemeente 's-Hertogenbosch

25-04-2007
Startbijeenkomst: Zuid-Willemsvaart, wat zie jij er in?

Op dinsdag 8 mei organiseert de gemeente de startbijeenkomst over de toekomst van de `oude' Zuid- Zuid Willemsvaart logo Willemsvaart. De gemeente wil graag iedereen aansporen ideeën aan te dragen over dit traject van het kanaal dat tussen Sluis 0 en de Orthensebrug ligt.

In 2008 start het graven van de nieuwe Zuid-Willemsvaart. De omleiding komt vanaf de Maas parallel aan de A2 te liggen. Daardoor verdwijnt de beroepsvaart uit de binnenstad. Wat betekent deze nieuwe situatie, waarbij de beroepsvaart van `de kanaal' verdwijnt voor de stad? Een kans en een uitdaging, zoals die zich niet zo vaak voordoen. De startbijeenkomst vindt plaats in het bestuurscentrum (Achter het stadhuis 5-7)

Stimuleren creativiteit
Het doel is op de eerste plaats het verzamelen van inspirerende en creatieve ideeën over het tracé. Deze worden allemaal opgenomen in het zogeheten ideeënboek. Dat vormt de basis voor het vervolg van het traject. De eerstvolgende stap is het maken van een gemeentelijke visie. Daarnaast vindt het college het belangrijk om de bevolking in een vroegtijdig stadium te betrekken bij planvorming. Daar biedt dit traject alle ruimte voor.

Het inzamelen van ideeën kan tot 15 december 2007. Het traject wordt afgesloten met een slotmanifestatie. Daar wordt het ideeënboek gepresenteerd en wordt een doorkijk gegeven naar de vervolgstappen.

Programma Startbijeenkomst
Vanaf 19.45 uur: Ontvangst in het bestuurscentrum 20.00 uur: Welkomstwoord door Willem van der Made, directeur Stadsontwikkeling, gemeente `s-Hertogenbosch
20.10 uur: première film over het verleden en heden van het kanaal 20.25 uur: het City Change Centre geeft een inleiding over de zogeheten creatieve piramide, een innovatieve methode om ideeën over de toekomst van het kanaal te ontwikkelen
20.45 uur: pauze
21.00 uur: Dirk Oudshoorn van de gemeente Breda legt uit waarom de in de jaren zestig gedempte haven in Breda weer in eer en luister wordt teruggebracht
21.25 uur: Toelichting ideeëninzameling
21.40 uur: Wethouder Geert Snijders sluit de avond af met een toelichting op de wijze waarop ideeën kunnen worden aangedragen en wat hiermee gebeurt.
21.50: Afsluiting startbijeenkomst Zuid-Willemsvaart

Creatieve piramide
Eén initiatief van externe partijen is al gestart. Dat van de creatieve piramide, waarbij via een ingenieus systeem ideeën worden gegenereerd. Zo ontstaan er misschien nog meer acties van particuliere partijen die gericht zijn op het aandragen van alternatieven voor de Zuid-Willemsvaart. Het college is benieuwd naar de resultaten. De gemeente wacht met de (formele) planvorming totdat het "debat in de stad" tot een goed einde is gebracht en onthoudt zich tot die tijd van standpunten. Het moet een open traject zijn met ruimte voor creatieve inbreng.