TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 04-05-2007

Televisie
OPGELICHT?!
Uitzending dinsdag 8 mei
Nederland 1 - 21.05 uur

SPECIAL OVER BRABANTSE MEESTERBEDRIEGER

In een speciale uitzending besteedt OPGELICHT?! op dinsdag 8 mei aandacht aan de praktijken van een 32 jarige meesterbedrieger. De Brabander heeft in de ruim tien jaar dat hij actief is in het criminele circuit een behoorlijke staat van dienst opgebouwd als oplichter. Met name jonge vrouwen zijn een geliefd doelwit. Binnen een tijdspanne van vaak maar enkele maanden weet hij zijn slachtoffers voor duizenden euro's te duperen. OPGELICHT?! praat met de slachtoffers en confronteert de man op zijn schuilplaats in Duitsland.

De Brabander is al enkele maanden geleden aangehouden in verband met zijn duistere praktijken, maar tot nu beschikte de politie over te weinig bewijs om de gewiekste bedrieger voor langere tijd op te sluiten. Dat heeft alles te maken met het feit dat vooral zijn vrouwelijke slachtoffers, uit schaamte en uit angst voor represailles, lange tijd hun mond hebben dicht gehouden. Wanneer OPGELICHT?! het spoor gedupeerden volgt treft de redactie maar liefst twaalf vrouwen aan die in de afgelopen tien jaar in meer of mindere mate door de charmante oplichter zijn gedupeerd. Met name relatie sites op internet zijn een geliefd jachtterrein. De man zoekt jonge vrouwen uit, overlaadt ze met dure cadeautjes en luxe weekendjes weg. Dat ook die niet worden betaald blijkt pas wanneer ze na enkele maanden duizenden euro's armer zijn. De loverboy plukt bankrekeningen leeg, sluit telefoonabonnementen af op naam van zijn slachtoffers en laat jaren na het beëindigen van de relatie nog rekeningen bij hen op de mat landen.

Daarnaast is de Brabander actief in de lucratieve paardenhandel. Stoeterijen, dressuurstallen en maneges worden via internet verleid tienduizenden euro's te betalen voor sportpaarden en buisjes sperma, die echter nooit geleverd worden. Ook laat hij paarden voor hoge bedragen insemineren om ze vervolgens, zonder te betalen, weer door te verkopen. Aangezien hij zonder vaste woon- of verblijfplaats opereert is hij voor zowel zijn schuldeisers als de politie lastig op te sporen. De man slaapt in hotels, waar hij torenhoge rekeningen opbouwt, maar slechts zelden betaalt. OPGELICHT?! komt hem op het spoor en reist af naar Duitsland en weet hem daar voor de camera te krijgen.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg




TROS