Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen houdt derde stadsgesprek

Sittard-Geleen, 4 mei 2007 - Het college van B&W van Sittard-Geleen houdt voor de derde keer een Stadsgesprek. Tientallen partners van de gemeente krijgen tijdens dat Stadsgesprek op dinsdag 8 mei tekst en uitleg over de ombuigingsplannen van het college. Daarna is er discussie over de manier waarop de plannen van het gemeentebestuur uitgewerkt kunnen worden.

Tijdens twee eerdere Stadsgesprekken (in de zomer en het najaar van 2006) heeft het college met de maatschappelijke partners onder meer gesproken over de financiële positie van de gemeente. Zoals bekend moet er de komende jaren structureel ca. 15 miljoen euro bezuinigd worden.

Vorige maand zijn de plannen van het college voor de ombuigingen gepresenteerd, waarbij de gemeente uitgaat van de verdere vorming van de stad Sittard-Geleen. Tijdens het komende Stadsgesprek worden de ombuigingsplannen kort toegelicht. Die plannen gaan uit van concentratie van stedelijke voorzieningen, een regisserende rol van de gemeente en partners die op verschillende terreinen hun verantwoordelijkheid nemen.

Over de manier waarop de noodzakelijke vernieuwing vormgegeven kan worden, is een aantal onderzoeksopdrachten geformuleerd. Tijdens het stadsgesprek vraagt het college aan de deelnemers daar een oordeel over uit te spreken en ook om aan te geven op welke manier zij willen meedoen aan het realiseren van de opdrachten.

Concrete vragen die aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld:

= hoe kan het werkgelegenheidsbeleid worden verbeterd?

= wat is het basisniveau van gemeentelijke dienstverlening?

= welke taken kunnen andere partijen in de gemeente voor hun rekening nemen?

= welke zaken kunnen door samenwerking efficiënter gerealiseerd worden?

Deelnemers aan het derde Stadsgesprek zijn de professionele organisaties op het gebied van zorg, onderwijs, welzijn, wonen en sport. Het gesprek vindt op 8 mei plaats in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen.


---

Noot voor journalisten,

Gemeente Sittard-Geleen