TVM wil Europese aanpak transportcriminaliteit


08.05.2007 / 06:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Tvm verzekeringen

Tvm verzekeringen

PERSBERICHT

TVM verzekeringen wil Europese aanpak transportcriminaliteit

TVM verzekeringen is als grootste gespecialiseerde transportverzekeraar in de Benelux geschrokken van de omvang van de transportcriminaliteit in Europa. Uit een vandaag gepresenteerd onderzoek is gebleken dat dieven jaarlijks voor 8,2 miljard Euro aan vrachtwagens en lading stelen in de EU.

Op initiatief van het Europarlementslid Corien Wortmann-Kool (CDA) hebben deskundigen de omvang van de transportcriminaliteit in Europa in kaart gebracht. Volgens deze vandaag gepresenteerde rapportage onderschatten nationale regeringen dit misdaadfenomeen. Alleen al in Nederland is jaarlijks, volgens berekeningen van het ministerie van Economische Zaken, sprake van een economische schade van tussen de 200 en 500 miljoen Euro voor de transport en logistieke sector. Ook treden de professionele misdaadorganisaties steeds gewelddadiger op tegen chauffeurs. De regio Noord Brabant is een van de 6 piekgebieden in Europa waar bendes toeslaan.

Volgens Corien Wortmann is het tijd voor een Europese aanpak. 'De politie werkt nationaal en de criminele organisaties steeds internationaler.' TVM verzekeringen is samen met Transport en Logistiek Nederland, TLN, en andere partijen al langer met politici in gesprek over een centrale Europese aanpak. President-directeur mr. Arjan Bos: 'Wij waarschuwen al jaren tegen de oprukkende criminaliteit tegen de transportsector. De vandaag gepresenteerde cijfers kunnen alleen maar tot de conclusie leiden dat een centrale Europese aanpak noodzaak is. De nu geconstateerde miljardenschade voor de vervoerssector is onacceptabel, naast, niet minder belangrijk, het risico dat chauffeurs op parkeerplaatsen lopen. Het bewijst ook dat politie en justitie dit fenomeen jarenlang zwaar hebben onderschat.' Verder wil TVM verzekeringen in gesprek met de politiek over een structurele beveiliging van de parkings langs de Europese autowegen.

NIET VOOR PUBLIKATIE.

Meer informatie kunt u krijgen bij Jaap Stalenburg, hoofd Public Relations bij TVM verzekeringen. Hij is te bereiken op 06-51343596.