De beste - en slechtste - landen om moeder te zijn

Den Haag, dinsdag 8 mei 2007

De beste - en slechtste - landen om moeder te zijn. Nederland niet in de top 10.

Save the Children publiceert vandaag voor het achtste opeenvolgende jaar het State of the World's Mothers rapport dat laat zien hoe het is gesteld met moeders en kinderen in de wereld. Het rapport vergelijkt het welzijn van moeders en kinderen in 140 landen. Zweden, IJsland en Noorwegen gaan aan top. Jemen, Sierra Leone en Niger sluiten de rij. De top-10 landen scoren hoog op gezondheid, onderwijsniveau en economische status van moeders en kinderen. De landen onder aan de lijst laten het tegenovergestelde zien. Nederland staat op een elfde plaats.

In 2007 sterven nog steeds per dag 28.000 kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van ziekten en aandoeningen die gemakkelijk zijn te voorkomen én te genezen, zoals longontsteking, diarree, malaria en kinderziektes als de mazelen. Bijna 1 op de 5 kinderen in de landen die onderaan de Mothers index staan, sterven voor hun vijfde verjaardag, waarvan 40 procent in de eerste levensmaand bij gebrek aan goede zorg tijdens en na de bevalling. Save the Children vraagt aandacht voor deze kinderen. Door onderwijs en gezondheidszorg beter toegankelijk te maken voor meisjes en moeders kan de situatie voor jonge kinderen aanzienlijk verbeterd worden.

Het Moederdagrapport legt de nadruk op goedkope oplossingen voor deze problemen. Moeders spelen daarin een sleutelrol. Steeds opnieuw blijkt dat het welzijn van de moeder een direct verband heeft met het welzijn van haar kinderen. Door moeders toegang te verschaffen tot onderwijs en gezondheidszorg en ze te ondersteunen bij het verkrijgen van een inkomstenbron, wordt hun overleving en die van hun kinderen veilig gesteld. Investeren in gezondheid en welzijn van moeders betekent investeren in de komende generaties.

Save the Children, 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechten organisatie, heeft inmiddels bijna 90 jaar ervaring met programma's die de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg voor moeders en kinderen vergroten. Zij doet dit in samenwerking met lokale gemeenschappen en overheden. Daarmee is het welzijn van moeders en kinderen op vele plekken verbeterd, maar nog onvoldoende, zo blijkt uit het rapport.

Nederland daalt, vergeleken met 2006, van de zevende naar de elfde plaats en staat daarmee achter Duitsland en voor het Verenigd Koninkrijk. In Nederland sterft 1 op de 3500 vrouwen aan de gevolgen van een zwangerschap, gebruikt 76 procent van de vrouwen anticonceptiemiddelen, is de levensverwachting voor vrouwen 81 jaar en sterven 5 van de 1000 kinderen voor het vijfde levensjaar. Ter vergelijking, in Niger sterft 1 op de 7 vrouwen aan de gevolgen van een zwangerschap, gebruikt 4 procent van de vrouwen anticonceptie, is de levensverwachting van vrouwen 45 jaar en sterft 1 op de 4 kinderen voor het vijfde levensjaar.

De volledige tekst van het State of the World's Mothers rapport is te downloaden op www.savethechildren.nl.