Senternovem


Nieuws

08-05-2007 |

Klimaathypotheek als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen

Een klimaathypotheek past voor een groeiend aantal aanbieders goed binnen hun eigen beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De klant kan geld lenen tegen een aantrekkelijke rente voor het duurzaam bouwen of verbouwen van een eigen woning. Bijvoorbeeld voor het laten zetten van dubbel glas, het isoleren van een dak, om een oude ketel te vervangen of om zonnecollectoren te plaatsen. De klant heeft dubbel financieel voordeel: een lagere rente over dat deel van de hypotheek dat bestemd is voor duurzaamheid en structureel een lagere energierekening. Zo stimuleren aanbieders van klimaathypotheken dat huizenbezitters extra duurzame maatregelen nemen. En dat is goed voor het milieu. Op dit moment prijst Rabobank zijn Klimaathypotheek aan in een tv-commercial. Maar ook Triodos, ASN en Fortis bieden al een Klimaathypotheek.
De Rabobank kijkt bij het verstrekken van de Klimaathypotheek naar de energiebesparing van de maatregelen in een nieuwe of bestaande woning. De beoordeling van de investering gebeurt op basis van een energieprestatieadvies en -certificaat (EPC). Voorwaarde voor de Rabo KlimaatHypotheek is dat bij nieuwbouwwoningen de EPC-klasse A+ of hoger is. Bij een verbouwing moet sprake zijn van een verbetering van twee klassen. Dit moet aangetoond worden met een energieprestatieadvies en -certificaat.

De Triodos Bank biedt bij iedere hypotheek een gratis Energieprestatieadvies (EPA) aan. De huiseigenaar die investeert in het verduurzamen van zijn woning kan bij Triodos Bank kiezen uit de Triodos Klimaathypotheek en de al langer bestaande Triodos Groene Hypotheek. Om in aanmerking te komen voor de rentekorting van de klimaathypotheek moeten de maatregelen uit het EPA worden uitgevoerd. Woningen waarvan de bouwvergunning na 1 januari 1998 is afgegeven komen niet in aanmerking voor een EPA, maar kunnen wel gebruik maken van de hypotheek voor innovatieve investeringen in duurzaamheid zoals zonneboilers of zonnecollectoren.