Socialistische Partij Rotterdam

11.500 Rotterdammers voor Openheid over Irak

07-05-2007 * De afdeling Rotterdam doorbrak dit weekeinde niet alleen de magische grens van 10.000 handtekeningen voor een onderzoek naar Irak, maar ging er meteen flink overheen. Op dit moment staat de teller op 11.500 Rotterdamse steunbetuigingen. Dat is vooral te danken aan de vrijwilligers die afgelopen zaterdag bij het Bevrijdingsfestival bij de Erasmusbrug handtekeningen ophaalden, onder oorverdovende klanken van bands als Krezip: in één dag 1673 stuks.

Door het hele land werden zaterdag heel veel handtekeningen verzameld. In Amsterdam zijn het er met ruim 10.000 bijna evenveel als in Rotterdam. De SP gaat de komende weken nog verder met de actie en besteedt onder andere aanstaande zondag in politiek café Ivóór aandacht aan de oorlog in Irak. Uiteindelijk worden de handtekeningen in juni aan de nieuwe Eerste Kamer aangeboden om de SP-eis voor een onderzoek kracht bij te zetten.

Actieleider Daniël de Wit: "Je ziet steeds weer dat mensen de openheid die wij eisen echt willen. Het overgrote deel van de mensen die wij aanspreken tekent. Men wil weten waarom Nederland de oorlog in Irak heeft gesteund en voorkomen dat we dezelfde fout nog een keer maken. Balkenende en Bos moeten naar de mensen luisteren!"

De SP wil weten waarop de Nederlandse regering de steun aan de oorlog tegen Irak heeft gebaseerd. Onderzoek in Amerika en Engeland heeft aangetoond dat belangrijke informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak niet juist was. President George Bush en premier Tony Blair hebben dat openlijk toegegeven. Het is hoog tijd dat er ook in Nederland volledige openheid van zaken wordt gegeven over de steun aan de oorlog tegen Irak.

De inval en bezetting van Irak heeft geleid tot chaos. Irak balanceert op de rand van een bloedige burgeroorlog. Dagelijks vallen slachtoffers door bomaanslagen, schietpartijen en een gebrek aan de simpelste zaken zoals goed eten en medicijnen. Vier jaar terug vertelde onze regering nog dat het met geweld afzetten van Saddam Hussein Irak ook vrij en veilig zou maken. Niets bleek minder waar. Inmiddels hebben meer dan een half miljoen Irakezen, bijna 3500 Amerikanen en Britten en twee Nederlanders de vergissing van de 'Coalition of the Willing' met de dood moeten bekopen.

Zo'n vergissing mogen we niet nog een keer maken, vindt de SP: we kunnen geen oorlogen steunen op basis van onwaarheden of leugens. Daarom moeten we de werkelijke redenen voor de Nederlandse steun boven water krijgen, ook als dat Balkenende IV niet zo goed uitkomt.

Zie ook: * Duizenden handtekeningen op Bevrijdingsdag voor actie 'Openheid over Irak' (www.sp.nl, 07-05-2007)