AutoRai

Twee nieuwe varianten Volvo S80: D5 AWD en T6 AWD

(5/8/2007)
Volvo levert de S80 nu ook met de 285 pk sterke zescilinder T6-motor uit de pas geïntroduceerde nieuwe V70. De S80 T6 is standaard voorzien van All Wheel Drive. Bovendien is deze aandrijfvorm vanaf nu ook verkrijgbaar op de S80 met 185 pk sterke D5 dieselmotor.

De T6-benzinemotor is gebaseerd op de zeer compacte 3,2-liter zescilinder lijnmotor die sinds de introductie van de S80 in maart 2006 verkrijgbaar is. Volvo verkleinde de cilinderinhoud tot 3,0 liter; in combinatie met turbotechniek levert dat een vermogen van 210 kW (285 pk) op. De maximale trekkracht van 400 Nm is vanaf 1.500 toeren per minuut volledig beschikbaar tot aan het eind van het toerenbereik. Daardoor accelereert de S80 T6 verrassend snel (0-100 km/uur in 7,2 seconden) en is de krachtbron zeer soepel.

Kleinere cilinderinhoud, meer vermogen
Het kleinere slagvolume van de T6 - bereikt door een iets smallere boring van de cilinders en een iets kortere slag - wordt gecompenseerd door een turbo die de uitlaatgassen in twee fasen aanzuigt en over elk drie cilinders verdeelt. Deze twin-scrolltechniek maakt het gebruik van een kleinere en simpelere turbolader mogelijk en zorgt voor een extreem snelle respons van de motor op het gaspedaal, net als bij een motor met twee turboâs. De motor is afgesteld op zo hoog mogelijke prestaties bij een zo laag mogelijk brandstofverbruik en een zo laag mogelijke uitstoot. De S80 T6 wordt standaard geleverd in de reeds zeer complete Momentum-uitvoering vanaf 62.270 euro. Vanzelfsprekend blijft de S80 3.2 gewoon leverbaar.

AWD met Instant Traction nu ook voor diesel beschikbaar De Volvo S80 T6 is standaard voorzien van Volvoâs All Wheel Drive (AWD). Een elektronisch bediende hydraulische koppeling verdeelt de aandrijfkracht tussen de voor- en achterwielen en zorgt bij elke situatie voor de best mogelijke grip. Het AWD-systeem omvat ook Instant Traction, dat de aandrijfkracht in een oogwenk van de voorwielen naar de achterwielen stuurt als de auto wegrijdt op gladde of losse ondergrond. Dit aandrijfsysteem is vanaf nu ook beschikbaar voor de Volvo S80 met de vijfcilinder D5-dieselmotor. De krachtige en soepele D5 levert een vermogen van 136 kW (185 pk) en een trekkracht van 400 Nm over een aanzienlijk toerenbereik. Tot de highlights van de D5-motor behoren een elektronisch gestuurde turbocharger, geavanceerde multipointinjectie en een bijzonder krachtig motormanagementsysteem. De S80 D5 leverde al uitstekende prestaties, wat wordt versterkt met All Wheel Drive en Instant Traction. Een onderhoudsvrij dieselpartikelfilter is standaard.