Het Nederlandse Rode Kruis

08 mei 2007
8 mei: Wereld Rode Kruis en Rode Halve Maandag

Onder de titel 'Together for Humanity' wordt op 8 mei stilgestaan bij de inzet van vrijwilligers en andere medewerkers om te helpen bij kwetsbare groepen en volkeren in de hele wereld.

'Het is onmogelijk om als overheid of organisatie alleen een belangrijke rol te spelen bij grote rampen en conflicten die armoede en migratie veroorzaken. Er is goede coördinatie en samenwerking op alle niveaus voor nodig; ook met overheden, donors, particulieren en vrijwilligers', aldus de voorzitter van de Internationale Federatie Juan Manuel Suarez del Toro en de president van het ICRC, Jakob Kellenberger.

Goede resultaten
Een goed voorbeeld van efficiënte samenwerking is die tussen het Amerikaanse Rode Kruis, het Centre for Disease Control, de UN, UNICEF en de WHO bij de bestrijding van de mazelenepidemie. Er waren sinds 1999 maar liefst 75% minder mazelen-slachtoffers in Afrika. Ook de anti-malariacampagne Keep up waarbij mensen werd geleerd hoe ze een muskietennet moesten gebruiken, is een goed voorbeeld. Door intensieve samenwerking tussen nationale Rode Kruisverenigingen en de International Federation, werden goede resultaten behaald.

Samen werken is het belangrijkste
Kellenberg: "Door samen te werken boeken we veel meer resultaat dan door al onze individuele initiatieven. Het zou heel moeilijk zijn voor de International Committee of the Red Cross (ICRC) om burgers te beschermen en te helpen bij conflicten, de gewonden te verzorgen en de families weer bij elkaar te brengen, zonder de ondersteuning van staf en vrijwilligers van alle Rode Kruisafdelingen in de hele wereld."