Gemeente Heemskerk


maandag, 07 mei 2007

Het college sluit 2006 positief af

HEEMSKERK - Het college van Heemskerk presenteert de concept jaarstukken 2006. Het jaar sluit uiteindelijk financieel af met een positief saldo van EUR 1.231.416 op een totale uitgave van circa EUR 67 miljoen. Begroot was een positief resultaat van EUR 31.558 De accountant heeft daarbij een goedkeurende verklaring afgegeven. De jaarstukken worden op 31 mei in de raad behandeld.

In 2005 is gestart met een omvangrijke bezuinigingsoperatie om de financiële huishouding van de gemeente gezond te krijgen en te houden. Dit is gelukt. Na de verkiezingen in het voorjaar van 2006 heeft het nieuw aangetreden college de hoofdlijnen van het te voeren beleid tot en met 2010 neergelegd in een collegeprogramma. Afgelopen zomer is dit programma verder geconcretiseerd, zijn keuzes gemaakt en is financiële ruimte gecreëerd om nieuw beleid ten uitvoer te brengen via het meerjarenplan 2007-2010. Er was en is geen aanleiding om een tweede tranche bezuinigingen op te starten. De financiële huishouding van de gemeente is nog steeds gezond.

Daarnaast is ook in 2006 veel gedaan binnen de gemeente en voor onze burgers.
Zo is door een goede voorbereiding per 1 januari 2007 de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) succesvol geïmplementeerd. De hulp in de huishouding is regionaal aanbesteed. Er zijn diverse, goed bezochte, informatiebijeenkomsten voor de inwoners georganiseerd. Per 1 januari j.l. is het Wmo-loket geopend. Dit jaar wordt een buurtgerichte aanpak voorbereid zodat medio 2008 op diverse locaties in de Heemskerk een Wmo-loket gerealiseerd is. Ook wordt dit jaar meerjarig beleid geformeerd.
Verder doet Heemskerk vanaf 1 januari 2006 mee in het IJmondiale Work First project "de Meerkansbaan". Aan potentiële uitkeringsgerechtigden wordt binnen 24 uur een baan aangeboden voor maximaal zes maanden. Mede hierdoor is het aantal uitkeringsgerechtigden met 20% gedaald. Landelijk behoort Heemskerk daarmee in de categorie van middelgrote gemeenten tot de sterkste dalers sinds de invoering van de Wet werk en bijstand. Naast het positieve effect dat dit allereerst heeft voor de betrokken burgers, heeft dit uiteraard ook een positief effect op de financiële lasten voor de gemeente.
Naar aanleiding van de steeds groter wordende stroom klachten van onze burgers over grondwateroverlast, is in 2006 een onderzoek uitgevoerd naar deze vochtproblematiek. De te hoge grondwaterstanden zijn het gevolg van onvoldoende ontwateringdiepte en toenemende klimaatsverandering maar deze kent ook bouwkundige, civieltechnische en cultuurtechnische oorzaken. Op basis van de onderzoeksresultaten is een globaal grondwaterplan vastgesteld. Waarschijnlijk wordt het huidige rioolrecht per 1 januari 2008 vervangen door de rioolheffing. Het grondwaterplan wordt dan uitgevoerd zonder dat de rioolheffing extra verhoogd wordt.
Als concreet resultaat van de inspanningen van de IJmond-gemeenten ten aanzien van Schiphol kan genoemd worden dat het kabinet erkent dat het vliegverkeer in een ruime omgeving van Schiphol hinder veroorzaakt. Daarbij is aangegeven dat die hinder zo veel mogelijk teruggedrongen moet worden, vooral in de gebieden waar mensen wonen die het meeste last hebben van het vliegverkeer, het zogeheten "buitengebied". Heemskerk maakt hier deel vanuit. Eind 2006 is een start gemaakt met het opstellen van een nieuwe Strategische Nota Schiphol.

Besteding van de gelden
Het college stelt de raad voor om een deel van het financiële overschot te gebruiken om een aantal zaken uit 2006 af te ronden. Bijvoorbeeld EUR 35.000 voor de uitvoering van de het project "Energiebezoek aan huis". Dit is een tegemoetkoming in de verlaging van energiekosten voor minima. Burgers met een minimum inkomen kunnen hier nog steeds een beroep op doen. Ook wil het college detailhandelbeleid formuleren. Hiervoor is, via een zogenaamd koopstromenonderzoek, inzicht nodig in het consumentengedrag en het functioneren van de winkelgebieden.
Daarnaast bleek uit een in 2006 gehouden onderhoudsinspectie van alle gemeentelijke gebouwen dat veel achterstallig onderhoud aanwezig is. Er is geld gereserveerd om groot onderhoud uit te voeren, maar dit is onvoldoende voor de langere termijn. Het college trekt hiervoor eenmalig een bedrag van
EUR 450.000 voor uit.
In juli 2006 is besloten om het nieuw te bouwen gemeentehuis te combineren met de bibliotheek op de locatie de Karshoffstraat / hoek Maerten van Heemskerckstraat. Hiervoor is een bedrag beschikbaar van ruim EUR 22,5 miljoen. Het college stelt de raad voor om ongeveer euro 0,5 miljoen toe te voegen aan het budget van het gemeentehuis om een deel van de prijsinflatie op te vangen.

---