Ingezonden persbericht


Europees Jaar van Gelijke Kansen voor iedereen: officiële partner van het Eurovisiesongfestival 2007

Het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor iedereen 2007 wordt officieel partner van het Eurovisiesongfestival 2007! Het is voor het eerst in bijna twintig jaar dat een officieel initiatief van de Europese Unie zijn naam leent aan dit internationale muziekgebeuren dat zo veel mensen uit heel Europa samenbrengt. De belangrijkste doelstellingen van het Europees Jaar zijn het uitdragen van de voordelen van diversiteit en het bevorderen van gelijke kansen voor iedereen.

Vladimír ©pidla, Europees commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, zei hierover het volgende: "Het Eurovisiesongfestival is een perfect platform om mensen op hun recht op gelijke behandeling te wijzen en de voordelen van diversiteit in heel Europa bekendheid te geven. Een betere omgeving dan dit spannende evenement, dat alle culturen en stijlen van Europa samenbrengt, is nauwelijks voor te stellen."

De antidiscriminatiewetgeving van de EU is een van de strengste ter wereld. Toch weet maar een derde van de mensen wat hun rechten zijn als zij slachtoffer van discriminatie worden. Wel is 64% van de Europeanen van mening dat discriminatie in hun land vaak voorkomt en vindt 51% dat er niet genoeg tegen gedaan wordt.

Tijdens de Eurovisieweek, die van 5 tot en met 12 mei in Helsinki plaatsvindt, zal het Europees Jaar zijn boodschap uitdragen vanuit een paviljoen in het Eurovisiedorp. Op deze stand kunnen bezoekers informatie krijgen over gelijkheid en diversiteit en getuige zijn van allerlei activiteiten. Ook de verwachte 2000 journalisten zullen de boodschap van het Europees Jaar kunnen vernemen dankzij de promotiestand in de Eurovisie-perszaal.

De activiteiten zullen een hoogtepunt bereiken op de dag van Europa, woensdag 9 mei. Jongeren krijgen dan speciale aandacht: voor hen is er een podium waar zij hun kunsten op het gebied van zang en dans kunnen laten zien.

Achtergrondinformatie

Europees Jaar van Gelijke Kansen voor iedereen 2007

Over heel Europa verspreid vinden honderden evenementen plaats. Kijk op het bijgevoegde overzicht of de website http://equality2007.europa.eu om te zien wat er in uw land gebeurt.

De doelstellingen van het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor iedereen 2007 zijn: de inwoners van Europa voorlichten over hun recht op non-discriminatie en gelijke behandeling, de bestrijding van discriminatie een nieuwe impuls geven en een levendig debat over de voordelen van diversiteit op gang brengen.

De aandacht gaat vooral uit naar discriminatie op grond van geslacht, ras of etnische afkomst, godsdienst of levensbeschouwing, handicap, leeftijd of seksuele oriëntatie. Discriminatie om een van deze redenen kan dankzij de Europese wetgeving worden aangepakt.

Eurovisiesongfestival

Sinds het Eurovisiesongfestival in 1956 voor het eerst werd uitgezonden, is dit jaarlijkse gebeuren een warm gekoesterde Europese traditie geworden, die door zo'n 100 miljoen mensen in Europa en nog talloze anderen buiten de 42 deelnemende landen wordt bekeken. Het 52e Eurovisiesongfestival wordt in de Finse hoofdstad Helsinki gehouden; de winnaar van 2006, de band Lordi, was immers uit dat land afkomstig.

Voor meer informatie over het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen op het Eurovisiesongfestival zie http://www.eurovision.tv/.

Voor meer informatie over het Europees Jaar van Gelijke Kansen in Nederland zie: http://agentschap.szw.nl/index.cfm?fuseaction=dsp_rubriek&rubriek_id=391287&menu_item=12572

Met vriendelijke groet,
ACTORION COMMUNICATIE ADVISEURS

Karien Geurts
Adviseur

Actorion Communicatie Adviseurs
Rozendaalselaan 14
6881 LC Velp
T. 026-4438287
F. 026-3892548
E. kariengeurts@actorion.nl I. www.actorion.nl