Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Sociale Wetenschappen

8 mei 2007

Half miljoen Nederlanders functioneert slecht door nachtmerries

Internettraining helpt nachtmerries tegen te gaan

Ongeveer een half miljoen Nederlanders (vooral vrouwen) heeft meerdere nachtmerries per week, slaapt daardoor slechter en functioneert overdag minder goed. Mensen vergeten liever hun vervelende dromen en weten vaak niet dat er wat aan gedaan kan worden. Zij blijven daardoor hun leven lang last hebben van nachtmerries. Speciaal voor die mensen wordt vanaf vandaag via de populair-wetenschappelijke website www.nachtmerries.org een trainingspakket aangeboden, waar mensen thuis mee aan de slag kunnen.

Uit recent onderzoek blijkt dat de meest voorkomende nachtmerries dromen zijn waarin een achtervolging plaatsvindt (25%), waarin de dromer een dierbare verliest (20%) of waarin een herhaling van een traumatische gebeurtenis plaatsvindt (13%). Van de overige nachtmerries komt vallen, bijvoorbeeld in een afgrond, het meeste voor (7%). 'Voor de meeste mensen die wel eens een nachtmerrie hebben, is het niet problematisch,' aldus Jaap Lancee, onderzoeker bij de sectie slaapstoornissen aan de Universiteit Utrecht, 'maar een half miljoen Nederlanders heeft meerdere nachtmerries per week, slaapt daardoor slechter en functioneert overdag minder goed.'

Zelfhulp

In het kader van onderzoek naar zelfhulp wordt nu voor het eerst, met financiële steun van het Fonds Psychische Gezondheid, een behandeling via internet aangeboden. Afgelopen najaar werd de populair-wetenschappelijke website www.nachtmerries.org gelanceerd, met achtergrondinformatie over nachtmerries en dromen. Hier wordt nu een onderzoek aan toegevoegd. Dit onderzoek valt onder de sectie slaapstoornissen met onder anderen dr. Victor Spoormaker en prof.dr. Jan van den Bout. De denk- en doe-oefeningen die op de site staan, zijn effectief gebleken en worden nu ten opzichte van andere methoden op werkzaamheid vergeleken. Bezoekers kunnen zich nu opgeven op de website om mee te doen. Dit onderzoek is gefinancierd door het Fonds Psychische Gezondheid (www.fondspsychischegezondheid.nl) en de Universiteit Utrecht (www.uu.nl).

Meer informatie

Wietske de Lange, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 40 73, w.delange@uu.nl.

Jurjen Procee, Fonds Psychische Gezondheid, (030) 297 11 97, j.procee@fondspsychischegezondheid.nl.