Gemeente Rotterdam

Nr. 83
8 mei 2007

Politie grootste melder
Aantal meldingen huiselijk geweld stijgt

Het stedelijk Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) rapporteert een forse stijging van het aantal meldingen huiselijk geweld in de 2e helft van 2006: 921 tegen 685 in de 1e helft van 2006. De politie is met 77% de voornaamste melder. In de meeste gevallen betreft het geweld tussen (ex-) partners. In bijna de helft van de gevallen duurt het geweld al meer dan vijf jaar.

De Rotterdamse aanpak is erop gericht huiselijk geweld zo snel mogelijk te stoppen en overdracht van geweld van generatie op generatie te doorbreken. Hulp aan het hele gezin staat daarbij voorop. Het geweld moet stoppen, niet de relatie tussen de gezinsleden. Signalen kunnen dag en nacht worden gemeld bij het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (010 - 44 38 444), desnoods anoniem. Iemand van het Lokaal Team Huiselijk Geweld wordt vervolgens verantwoordelijk voor een plan van aanpak.

In 2006 registreerde het ASHG in totaal 1606 gevallen van huiselijk geweld. Sinds de start van het ASHG anderhalf jaar geleden groeide het aantal meldingen van 30 naar 160 meldingen per maand. Nog in 2007 start in elke Rotterdamse deelgemeente een Lokaal Team Huiselijk Geweld. In een aantal deelgemeenten zijn deze teams reeds actief: Feijenoord, IJsselmonde, Charlois en Prins Alexander.

Rotterdam wil dat zowel professionals als omwonenden huiselijk geweld actief melden. Er wordt gewerkt aan een meldcode voor de professionals om huiselijk geweld te herkennen en te melden. Rotterdam loopt hiermee vooruit op een eventuele landelijke meldplicht. 'Ik wil af van de vrijblijvendheid. Bij constatering van huiselijk geweld heeft iedere professional de plicht dat te melden. Maar ik roep ook gewone Rotterdammers op om huiselijk geweld te melden', aldus wethouder Jantine Kriens.

De Rotterdamse Aanpak Huiselijk Geweld 2007-2010 maakt deel uit van de ambities van het Rotterdamse college om het sociale klimaat in de stad te verbeteren.

noot voor de redactie/