European Union



IP/07/628

Brussel, 8 mei 2007

Tentoonstelling over EU-gebouwen in Brussel in Europees Parlement

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de EU wordt in het Europees Parlement een tentoonstelling gehouden over de ontwikkeling van de EU-gebouwen in Brussel. Op de tentoonstelling is te zien hoe Brussel zich in de vijftig jaar na de komst van de eerste Europese ambtenaren in 1957 tot de politieke hoofdstad van Europa heeft ontwikkeld. Met blauwdrukken, stadsontwikkelingsplannen, maquettes en diorama's wordt teruggeblikt op de veranderingen van de voorbije halve eeuw en vooruitgekeken naar de architectuur van de toekomst. Daarnaast zijn er plannen te zien die nooit zijn verwezenlijkt. Blikvanger van de tentoonstelling is een maquette van de gehele stad Brussel.

"Building(s) for Europe" wil laten zien hoe de Leopoldwijk is geworden wat zij nu is: de thuisbasis van de Europese instellingen. De tentoonstelling biedt een overzicht van de bouw van enkele gigantische bouwprojecten: het Berlaymont, het Justus Lipsius en de gebouwen van het Parlement. En de bezoeker krijgt een indruk van de herinrichting van de Maalbeekvallei met woningen voor de inwoners van Brussel.

De tentoonstelling "Building(s) for Europe" is te zien in het voormalige station van de Leopoldwijk, dat nu deel uitmaakt van de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel. De opening wordt op 8 mei om 15u30 verricht door de voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Siim Kallas, de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk gewest, Charles Picqué en de voorzitter van het Fonds Europese Wijk, Alain Deneef. De tentoonstelling loopt tot 30 september.

Dit evenement wordt georganiseerd door het Europees Parlement, de Europese Commissie, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Koning Boudewijnstichting en het Fonds Europese Wijk.