Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 08-05-2007

EENVANDAAG GENOMINEERD OP MONTE CARLO FESTIVAL

De actualiteitenrubriek EénVandaag is genomineerd voor een prestigieuze televisieprijs in Monte Carlo. Met de reportage 'De Lijkenfabriek' van verslaggever Henk van der Aa strijdt het programma op 14 juni mee om een Gouden Nimf in de categorie nieuws-documentaire.

Het televisiefestival is een initiatief van de prins van Monaco en krijgt inzendingen van over de hele wereld. 'De lijkenfabriek' is de enige Nederlandse nominatie.

Henk van der Aa (29) trok eind vorig jaar naar het stadje Guben op de Duits-Poolse grens. Daar opende de controversiele anatoom Gunther von Hagens kort geleden een fabriek, de 'lijkenfabriek'. Von Hagens gebruikt de ruimte om lijken te mummificeren en op te zetten voor tentoonstellingen. Maar dat is nog niet alles: hij zaagt een groot deel van de lijken in kleine plakjes, voor de verkoop. Hij hoopt volgend jaar zo'n half miljoen lijkenschijven te verkopen. Van der Aa sprak met Von Hagens, met de Duitse en Nederlandse inwoners van het dorp en belandde in een lugubere, bijna onwerkelijke wereld.

Van der Aa werkt sinds januari 2006 voor EénVandaag. Hij is de jongste verslaggever van de redactie. Hiervoor werkte hij jaren als verslaggever en producer voor het RTL Nieuws in New York.

De reportage over 'De Lijkenfabriek' is te zien op www.eenvandaag.nl.