Ernst & Young

Duitse en Nederlandse ondernemers blaken van vertrouwen

8 mei 2007 - Krappe arbeidsmarkt enige wolk aan strakblauwe hemel

Zowel Nederlandse als Duitse ondernemers plukken de vruchten van de op stoom geraakte Duitse economie. Ook zijn ze positief over de gezondheid van hun eigen bedrijf. De enige wolk aan de strakblauwe hemel van het ondernemersklimaat lijkt de toenemende krapte op de arbeidsmarkt.

Deze conclusies zijn afkomstig uit de Bedrijfsbarometer van Ernst & Young, een kwartaalmeting onder negenhonderd Nederlandse bedrijven. De meting is afgezet tegen de actuele resultaten van de Mittelstandsbarometer, die door de Duitse lidfirma van Ernst & Young is uitgevoerd.

Zufrieden
Ten opzichte van eerdere metingen typeert 78 procent van de ondervraagden de Nederlandse economie nu als 'redelijk tot kerngezond'. Ter vergelijking: begin 2006 typeerde nog maar 28 procent onze economie als zodanig. Het vertrouwen in het eigen bedrijf is ook groot. Maar liefst 46 procent van de ondervraagden noemde het eigen bedrijf kerngezond. Begin vorig jaar was dat 33 procent. Onze oosterburen zijn overigens nog positiever over de gezondheid van hun bedrijf dan hun Nederlandse collega's: 89 procent noemt die 'zufrieden stellend'.

"De economische verbondenheid met Duitsland is evident", zegt Marnix van Rij van Ernst & Young. "Als ze in Duitsland zaaien, dan oogsten wij vrolijk mee. Het beeld in beide landen is extra positief, omdat ondernemers ook voor het komende jaar blaken van vertrouwen. Ruim eenderde van de bedrijven in Nederland verwacht een voortgaande groei van het aantal werknemers. Dat is meteen ook de grootste bedreiging. Slechts veertig procent denkt maar een deel van de vacatures te kunnen vervullen. Daarmee lijkt het moment aangebroken dat de krapte op de arbeidsmarkt ook echt nijpend wordt voor de bedrijven."

Duitsland
De problemen die de Nederlandse ondernemers voorzien op de arbeidsmarkt zijn niet uniek. Hun Duitse collega's voorzien eveneens een krapte door de groei. Een gebrek aan geschikte werknemers kan volgens het onderzoek een rem op de verdere ontwikkeling van de economie zijn. Ondernemers willen vooral het potentieel vijftigplussers aanspreken om een eventueel tekort tegen te gaan.

Overheidsuitgaven
Uit het Nederlandse onderzoek blijkt verder dat veel ondervraagden vinden dat, nu het weer goed gaat met de Nederlandse economie, de overheid moet investeren in onderwijs, innovatie en zorg. Aan meer investeringen in openbaar vervoer, kinderopvang en ontwikkelingshulp stellen zij geen prioriteit. De wens om de koopkracht van de minima te verhogen is zelfs afgenomen. In de vorige meting zei 19 procent iets aan de koopkracht van de laagste inkomens te willen doen, nu is dat gedaald naar 13 procent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Aarssen van Ernst & Young, telefoon 010 406 57 94 of 06 - 21 25 1229, e-mail: liesbeth.aarssen@nl.ey.com. .