European Union



IP/07/616

Brussel, 7 mei 2007

Directe belastingen: Commissie vraagt 9 lidstaten om uitleg over discriminerende belasting van dividend- en rentebetalingen aan buitenlandse pensioenfondsen

De Europese Commissie heeft Tsjechië, Denemarken, Spanje, Litouwen, Nederland, Polen, Portugal, Slovenië en Zweden schriftelijk aangemaand om haar nadere uitleg te verstrekken over de door hen toegepaste regels op grond waarvan dividend- en/of rentebetalingen aan buitenlandse pensioenfondsen (uitgaande betalingen) mogelijkerwijs zwaarder worden belast dan dividend- en/of rentebetalingen aan binnenlandse pensioenfondsen (binnenlandse betalingen). De Commissie betwijfelt of dergelijke hogere belasting verenigbaar is met het EG-Verdrag en de EER-Overeenkomst, omdat het vrije verkeer van kapitaal erdoor kan worden beperkt. De lidstaten in kwestie dienen binnen twee maanden te antwoorden. Een dergelijke schriftelijke aanmaning is de eerste stap in de inbreukprocedure van artikel 226 van het EG-Verdrag.

"De Europese pensioensector heeft zich erover beklaagd dat pensioenfondsen zwaarder worden belast wanneer deze hun rechten uit hoofde van het EG-Verdrag uitoefenen om over de grenzen te beleggen," verklaarde László Kovács, EU-Commissaris voor belastingen en douane-unie. "De Commissie neemt deze klachten serieus en heeft besloten een formeel onderzoek in te leiden".

De hogere belasting van buitenlandse pensioenfondsen kan het gevolg zijn van de heffing van bronbelasting op dividend- en rentebetalingen. De meeste lidstaten verlenen vrijstelling van vennootschapsbelasting en/of inkomstenbelasting aan binnenlandse pensioenfondsen. Verder verlenen zij binnenlandse pensioenfondsen doorgaans ook vrijstelling van alle bronbelastingen op dividend- en rentebetalingen. Is er niet voorzien in vrijstelling aan de bron, dan bestaat er normaal een teruggaafprocedure waarbij het pensioenfonds de bronbelasting kan terugvragen. Buitenlandse pensioenfondsen komen evenwel niet altijd in aanmerking voor vrijstelling aan de bron of de teruggaafprocedure. Dat kan ertoe leiden dat de bronstaat dividend- of rentebetalingen aan buitenlandse fondsen zwaarder belast dan die aan binnenlandse fondsen.

Als een lidstaat buitenlandse pensioenfondsen zwaarder belast, kan dit hen ervan weerhouden om in die lidstaat te investeren. Een hogere belasting kan het ook voor in die lidstaat gevestigde vennootschappen moeilijker maken om kapitaal aan te trekken van deze buitenlandse pensioenfondsen. De hogere belasting van buitenlandse pensioenfondsen kan zo een beperking vormen van het vrije kapitaalverkeer, dat is gewaarborgd bij artikel 56 EG en artikel 40 EER. De Commissie ziet geen rechtvaardiging voor deze beperking.

De Commissie stelt vast dat het arrest van het Europese Hof van Justitie in de zaak-Denkavit (C-170/05 van 14 december 2006) betreffende uitgaande dividenden kennelijk bevestigt dat een hogere belasting van uitgaande dan van binnenlandse dividend- en rentebetalingen niet in overeenstemming is met de Verdragsvrijheden.

Naar aanleiding van de klachten die zij heeft ontvangen, onderzoekt de Commissie momenteel nog de situatie in andere lidstaten. Afhankelijk van de uitkomst daarvan kunnen nog andere inbreukprocedures worden ingeleid.

Achtergrond

De mededeling van de Commissie van 19 december 2003 (IP/04/25) betreffende de belasting op dividend van natuurlijke personen bevat een overzicht van aan dividendbelasting gerelateerde kwesties.

Voor meer informatie over de huidige inbreukprocedures betreffende uitgaande dividendbetalingen aan vennootschappen wordt verwezen naar IP/07/66.

De Commissie heeft geen ramingen over de belastinginkomsten waarom het hier gaat. Deze kunnen verschillen van lidstaat tot lidstaat, naar gelang van de nationale belastingregels en de omvang van de grensoverschrijdende investeringen die een lidstaat heeft aangetrokken.

De referentienummers van de procedures die de Commissie heeft ingeleid, zijn 2006/4102 (Tsjechië), 2006/4103 (Denemarken), 2006/4106 (Spanje), 2006/4095 (Litouwen), 2006/4108 (Nederland), 2006/4093 (Polen), 2006/4104 (Portugal), 2006/4105 (Slovenië), 2006/4107 (Zweden).

Voor de persmededelingen over inbreukprocedures op het gebied van belastingen en douane:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/infringements/infringement
_cases/index_en.htm

Voor de laatste algemene informatie over inbreukmaatregelen tegen lidstaten:

http://ec.europa.eu/community_law/eulaw/index_en.htm