Platform betrekt allochtone ouder dichter bij onderwijs kind

dinsdag 08 mei 2007

De Platforms van Allochtone Ouders en Onderwijs (PAOO) houden volgende maand een landelijke ouderdag. Aanleiding is het succes van de speciale platforms die in de zomer van 2006 zijn opgericht door Forum, het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling.

Het feit dat allochtone ouders niet erg actief zijn op de school van hun kind is een vaak gehoorde klacht. Ze zijn amper vertegenwoordigd in de medezeggenschapsraad, de ouderraad of bij de schoolkrantredactie. Het taalprobleem vormt een hoge drempel om naar ouderavonden te komen. Daardoor verloopt het contact met de leerkracht vaak moeizaam. Dat was de reden voor Forum om de platforms op te zetten. Inmiddels telt Nederland 25 oudergroepen die zijn vertegenwoordigd in de PAOO.
Naast de 25 succesvolle regionale platforms is er ook een Landelijk Platform van Allochtone Ouders en Onderwijs, dat zich buigt over de kloof tussen ouders en school. Informatieavonden over de Cito-toets of de schoolkeuze van het kind zijn een voorbeeld van de inzet van de PAOO. Het werven van ouders voor deze informatieavonden gaat nog wel moeizaam, zegt Zeki Arslan, onderwijsdeskundige van Forum, in het internetmagazine Zorg + Welzijn. Hij verwacht wel dat de actieve groepen ouders andere ouders zullen stimuleren ook naar deze avonden te komen. Dat deze platforms multicultureel zijn en Nederlands als voertaal hebben werkt voor sommigen drempelverhogend. Maar, zegt Arslan, zodoende zullen ouders met een verschillende etniciteit meer met elkaar optrekken. Ouders van kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen via de platforms in gesprek komen met de leerkracht van hun kind. Met hun participatie in de platforms zijn ze zichtbaarder voor hun omgeving. Dat heeft een positieve werking op anderen. Ouders zullen langzamerhand institutionaliseren in de schoolactiviteiten én betrokken worden bij de schoolprestaties van hun kind. Leerlingen hebben daar baat bij. Nóg belangrijker is dat scholen nu een aanspreekpunt hebben.

Tijdens het landelijke congres Platform Allochtone Ouders en Onderwijs op 16 juni wordt het visiedocument van het landelijk platform aangeboden aan de staatssecretaris van Onderwijs.