Multipele sclerose krijgt een gezicht


08.05.2007 / 13:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kodyo pr

Kodyo pr

Multipele sclerose krijgt een gezicht

Fototentoonstelling 'The Image of MS' laat de mens achter de ziekte MS zien

Tweederde (67%) van alle Nederlanders denkt ten onrechte dat multipele sclerose (MS) een spierziekte is. Bovendien denkt bijna de helft (44%) van de Nederlanders dat mensen met MS in een rolstoel zit. Dit blijkt uit recent grootschalig internationaal onderzoek in opdracht van Bayer Schering Pharma. De fabrikant vindt het tijd dat er meer begrip voor de ziekte komt en heeft het initiatief genomen tot de wereldwijde campagne 'The Image of MS'.

Fototentoonstelling
'The Image of MS' bestaat uit een fototentoonstelling van de wereldberoemde fotografe Joyce Tenneson. De tentoonstelling laat zien dat er niet één mens met MS hetzelfde is. MS is een chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. De gevolgen hiervan kunnen zeer uiteenlopen. Op de foto's zijn mensen uit de hele wereld te zien; mensen die ondanks hun MS een inspirerend leven leiden.

Eén van de geportretteerde patiënten is Wendy Verbruggen uit Groesbeek: 'Op 19-jarige leeftijd kreeg ik te horen dat ik MS heb. De artsen raadden me aan direct te starten met medicatie. Eerst twijfelde ik, maar nu ben ik blij dat ik vrijwel meteen ben begonnen met de behandeling. Het gaat nu, twaalf jaar later, nog steeds erg goed met me. Ik kan nog altijd een actief leven leiden.'

Startschot in VU medisch centrum
Op 14 mei as. wordt het startschot voor de wereldwijde campagne 'The Image of MS' gegeven. De officiële opening vindt plaats in het VU medisch centrum in Amsterdam. De fototentoonstelling 'The Image of MS' is op 14, 15, 16 en 18 mei as. gratis te bezichtigen in de polikliniek van het VU medisch centrum (patio west). Na Amsterdam zijn de foto's nog in Breda en Nijmegen te zien.

De campagne wordt in Nederland ondersteund door verschillende MS centra, de Stichting MS Research en de Multipele Sclerose Vereniging Nederland.

Multipele sclerose
MS treft wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen mensen, waaronder 16.000 mensen in Nederland. MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. De oorzaak van MS is niet bekend, maar men denkt dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het lichaam het eigen zenuwstelsel aanvalt en onherstelbare schade aanricht. De symptomen van MS variëren van persoon tot persoon en kunnen onvoorspelbaar zijn. Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, wazig zicht, zwakte in de ledematen en een doof of tintelend gevoel.

Vroeg behandelen
Prof. dr. Chris Polman, directeur van het MS Centrum Amsterdam (VU medisch centrum): 'MS is een aandoening van de hersenen die gepaard gaat met ontsteking en gestoorde zenuwgeleiding. We streven er tegenwoordig naar de diagnose MS zo vroeg mogelijk te stellen om -waar nodig- eerder te kunnen behandelen. Bij een deel van de patiënten kan dit verdere schade in de toekomst voorkomen of uitstellen. Omdat de eerste symptomen licht van aard kunnen zijn, aarzelen mensen vaak om naar een arts te gaan. Initiatieven zoals 'The Image of MS'dragen hopelijk bij aan een bewustwording van deze ziekte. Het publiek moet begrijpen dat de behandelingen die vandaag de dag beschikbaar zijn de ziekteprogressie kunnen helpen vertragen.'

Bezoek voor meer informatie over MS en 'The Image of MS' www.ms-gateway.nl, www.msvn.nl, www.msresearch.nl, www.vumc.nl of www.imageofms.com.


--